China cumpără atât de mult porumb încât porturile sale sunt congestionate

China cumpără atât de mult porumb încât porturile sale sunt congestionate
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2021

China a demarat un șir de achiziții record de porumb în acest an, iar unele nave trebuie să aștepte până la o lună pentru a intra în porturile din sudul Chinei din cauza traficului congestionat, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit datelor analizate de Bloomberg, cel puțin două nave încărcate cu porumb din SUA au așteptat mai multe săptămâni până când, în sfârșit, joi li s-a permis să acosteze. Nava Priscilla încărcată cu 71.400 de tone de porumb a așteptat să intre în portul Zhanjiang din provincia Guangdong încă din 11 mai, iar nava Krini, cu 75.100 de tone de porumb, a așteptat din data de 16 mai să intre în portul Huangpu din aceiași provincie din sudul Chinei, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Achizițiile de porumb ale Chinei au explodat în acest an, pe măsură ce efectivele sale de porcine își revin după pesta porcină africană. În primele patru luni ale acestui an, importurile de porumb au crescut de patru ori comparativ cu perioada similară a anului trecut, importurile de sorg au crescut de cinci ori în luna aprilie, iar importurile de orz s-au majorat și ele. Congestionarea traficului și întârzierile întâmpinate de nave la descărcare ar putea crește costurile cu materiile prime pe care guvernul de la Beijing se chinuie să le țină sub control.

Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă (NDRC), principalul organism de planificare economică din China, a atras recent atenția asupra necesității gestionării unor lanțuri de aprovizionare lungi și complexe, când vine vorba de stabilizarea prețurilor, și a îndemnat autoritățile regionale să mențină aprovizionarea cu toate produsele necesare, de la porumb la carne de porc și legume.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Un cumpărător chinez a declarat că transportul său de porumb din SUA a ajuns în luna februarie, dar a fost nevoit să aștepte o lună înainte de a putea acosta la portul Nantong din provincia Jiangsu, din estul Chinei, ceea ce i-a provocat taxe de staționare prelungită.

Însă producătorii de nutreț din China nu sunt singurii cumpărători de porumb de peste hotare. Guvernul de la Beijing a început să cumpere porumb din Ucraina și SUA pentru a reface rezervele de stat, golite după mai mulți ani de vânzări. Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, China ar urma să importe în anul agricol curent o cantitate record de 26 milioane de tone de porumb și o cantitate similară în anul următor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
porumb