Economia britanică - declin record în luna martie. Situația este așteptată să se înrăutățească

Economia britanică - declin record în luna martie. Situația este așteptată să se înrăutățească
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 mai 2020

Economia britanică a înregistrat o contracție record în luna martie, de 5,8% față de februarie, pe fondul restricțiilor menite să reducă răspândirea Covid-19, arată datele publicate miercuri de Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Evoluția din luna martie marchează cea mai mare scădere a Produsului Intern Brut (PIB) britanic de la începutul seriei de date lunare, în 1997.

ULTIMA ORĂ BERD a revizuit în scădere abruptă previziunile pentru economia românească CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BERD a revizuit în scădere abruptă previziunile pentru economia românească

La nivelul primului trimestru, economia Marii Britanii s-a contractat cu 2% comparativ cu trimestrul anterior. Acesta este cel mai abrupt declin trimestrial înregistrat de economia britanică de la finele anului 2008, potrivit Bloomberg.

Declinul Produsului Intern Brut al Marii Britanii în primul trimestru a fost sub cel înregistrat la nivelul zonei euro (3,8%), însă măsurile de izolare au fost adoptate de guvernul britanic mai târziu decât în alte state, astfel că, pentru luna aprilie, este estimată o scădere mai abruptă decât cea din luna martie.

"Delinul din primul trimestru ar putea fi urmat de o contracție și mai semnificativă din punct de vedere istoric a activității economice în trimestrul al doilea", afirmă Suren Thiru, economist-șef la Camera de Comerț a Marii Britanii, potrivit Reuters.

Săptămâna trecută, Banca Angliei a anunțat că economia britanică ar putea avea, în aceast an, cea mai mare contracție din ultimele trei secole. Astfel, declinul anual ar putea ajunge la 14%, pe fondul unei contracții de 25% în trimestrul al doilea.

viewscnt
Afla mai multe despre
economia britanica
marea britanie
pib marea britanie
contarctie economica
declin record
efecte pandemie
contractie economica record
economie t1