Energia regenerabilă este mai ieftină decât combustibilii fosili chiar și în Arabia Saudită

Energia regenerabilă este mai ieftină decât combustibilii fosili chiar și în Arabia Saudită
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

Arabia Saudită a semnat acorduri de achiziție de electricitate de la două parcuri eoliene la prețuri mai mici decât cele oferite de centralele electrice pe gaze naturale și vrea să facă rapid tranziția la o pondere mai mare a regenerabilelor în mixul energetic, transmite Bloomberg.

Firma de stat Saudi Power Procurement Co. a anunțat recent că a convenit achiziționarea de electricitate la prețuri apropiate de minimumul istoric de la două parcuri eoliene care sunt dezvoltate în regat de grupul japonez Marubeni Corp. Combinația dintre sprijinul oferit de stat și condițiile bune de vânt din Arabia Saudită va permite celor două parcuri de centrale eoliene să producă electricitate mai ieftină decât alternativele pe combustibili fosili, a precizat președintele companiei saudite, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
Prețul cuprului a atins cel mai ridicat nivel din istorie CITEȘTE ȘI Prețul cuprului a atins cel mai ridicat nivel din istorie

„Unic cu privire la aceste proiecte este că au atins un cost extrem de scăzut al electricității, unul dintre cele mai mici pe care le-am văzut la nivel mondial. Faptul că electricitate produsă în instalațiile regenerabile a ajuns la tarife extrem de mici va ajuta cu siguranță la reducerea costurilor cu producția de electricitate în Arabia Saudită”, a spus directorul general de la SPPC, Mazin Albahkali.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, este o țară codașă când vine vorba de producția de energie regenerabilă și obține cea mai mare parte a electricității de la centralele care ard petrol și gaze. Însă acest lucru începe să se schimbe pe măsură ce prințul moștenitor Mohammed Bin Salman vrea să reducă dependența economiei de petrol. Datele analizate de BloombergNEF arată că obiectivul Arabiei Saudite este acela de a obține jumătate din electricitatea sa din surse regenerabile la finele acestui deceniu, de la mai puțin de 1% în 2022.

Chiar dacă nu este clar dacă Riad-ul își va atinge acest obiectiv, Arabia Saudită își crește rapid capacitățile de producție a energiei fotovoltaice și eoliene. Până în 2030, este posibil să fie instalate capacități de producție a energie fotovoltaice și eoliene de peste 45 de Gigavați, de 13 ori mai mult decât nivelul existent la finele anului trecut, arată datele BloombergNEF. Asta ar elibera pentru export cantități și mai mari din producția de petrol a Arabiei Saudite.

Saudi Power Procurement Co. spune că acordul cu Marubeni, care dezvoltă parcurile eoliene cu un partener local, va asigura un cost nivelat al energiei de 1,57 cenți per kilowat-oră de la parcul AlGhat care va avea o capacitate de 600 de Megawați și ar urma să fie finalizat în 2026. Marubeni construiește și proiectul Wa’ad Alshamal, cu o capacitate de 500 de Megawați, și care va produce energie eoliană la un cost de 1,70 cenți per kilowat-oră.

Chiar dacă nu se pot face comparații exacte între prețul energiei produse în instalațiile regenerabile și cel al producției de electricitate în centralele pe gaze legate la rețea, costul este mai mic decât cel al combustibililor fosili, spune Mazin Albahkali.

Aceste prețuri reduse sunt și rezultatul condițiilor favorabile oferite de statul saudit. „Noi punem la dispoziție terenul, furnizăm datele referitoare la viteza vântului, oferim autorizațiile și garantăm că vom prelua producția de electricitate. Astfel sunt eliminate o mare parte din riscurile asociate cu aceste proiecte”, a spus Albahkali. În plus, SPPC beneficiază de un rating foarte bun, ceea ce ajută dezvoltatorii de proiecte să obțină finanțare mai ieftină. De asemenea, dezvoltatorul parcurilor eoliene intenționează să utilizeze turbine produse în China, care sunt mult mai ieftine decât cele produse în SUA sau Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabilă
arabia saudită