Fuziunea Vodafone-Three în Marea Britanie ar crea un gigant de telefonie mobilă, evaluat la 16,5 miliarde euro

Fuziunea Vodafone-Three în Marea Britanie ar crea un gigant de telefonie mobilă, evaluat la 16,5 miliarde euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 oct 2022

Fuziunea potențială dintre Vodafone și Three în Marea Britanie ar crea un gigant în domeniul telefoniei mobile în valoare de aproximativ 16,5 miliarde de euro (14,3 miliarde de lire sterline), potrivit analiștilor, dacă va reuși să treacă de obstacolele de reglementare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Vodafone UK și Three UK, o subsidiară a conglomeratului CK Hutchison Holdings din Hong Kong, au confirmat, luni, că poartă discuții cu privire la o potențială tranzacție, care ar oferi Vodafone 51% din afacerea combinată și ar propulsa compania rezultată pe primul loc în Regat după numărul de clienți.

Totodată, afacerea combinată ar genera venituri din telefonia mobilă peste cele raportate de principalii rivali, BT Group și Virgin Media O2, scrie Bloomberg.

Acțiunile americane își revin după o lună septembrie brutală și bifează cea mai bună sesiune din iulie CITEȘTE ȘI Acțiunile americane își revin după o lună septembrie brutală și bifează cea mai bună sesiune din iulie

Vodafone, al treilea mare operator telecom din Marea Britanie, are o valoare de întreprindere de 9,8 miliarde de euro, în timp ce Three, numărul patru pe piața locală, valorează 4,4 miliarde de euro, potrivit analiștilor New Street Research. Aceștia estimează că o eventuală fuziune ar aduce companiilor sinergii de aproximativ 2 miliarde de lire sterline (2,3 miliarde euro).

Analiștii de la Oddo BHF estimează valoarea întreprinderii comune la 14,5 miliarde de lire (peste 16,6 miliarde euro), însă avertizează că fuziunea are șanse reduse să fie aprobată, având în vedere controlul dur al autorităților de reglementare.

Cei doi operatori ar putea fi nevoiți să cedeze participații la turnurile de telefonie sau o parte din spectrul utilizat pentru a putea finaliza un eventual acord.

Potrivit New Street Research, finalizarea tranzacției ar putea dura mai mult de un an. Analiștii firmei britanice de cercetare consideră că operațiunea ar avea mai multe șanse să fie aprobată decât încercarea eșuată a CK Hutchison privind achiziția O2 de la Telefonica în 2016.

Combinarea afacerilor Vodafone și CK Hutchison în Marea Britanie ar oferi companiilor dimensiunea necesară pentru a accelera implementarea serviciilor 5G pe plan național și extinderea conectivității în bandă largă către comunitățile rurale și micile afaceri, arată Vodafone într-un comunicat.

Grupul citează un document al Ofcom, autoritatea britanică de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, potrivit căruia Vodafone UK și Three UK nu dispun în prezent de amploarea necesară pentru a-și câștiga costul capitalurilor.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
three uk
fuziune vodafone three
ck hutchison holdings
negocieri fuziune vodafone marea britanie