Gazprom intenționează să demareze luna viitoare livrările de gaze prin conducta Nord Stream 2

Gazprom intenționează să demareze luna viitoare livrările de gaze prin conducta Nord Stream 2
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2021

Grupul rus Gazprom intenționează ca luna viitoare să înceapă să livreze gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 2, una din cele mai controversate conducte de gaze din lume, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Potrivit acestor surse, care au dorit să își păstreze anonimatul pentru că informația nu este publică, Gazprom vrea să înceapă să livreze gaze naturale prin Nord Stream 2 începând cu data de 1 octombrie. Momentul precis în care vor începe livrările de gaze către rețeaua de conducte din Europa depinde însă de o decizie a Autorității de reglementare din Germania, scrie Agerpres.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

Debutul livrărilor de gaze prin Nord Stream 2 ar putea fi o veste bună pentru piețele europene care se confruntă cu probleme de aprovizionarea cu gaze înainte de începutul iernii, iar prețurile au ajuns deja la un nivel record. În plus, ar fi o victorie pentru cancelarul german Angela Merkel, care a sprijinit acest proiect în ultimii 10 ani în pofida criticilor veniți de la unii aliați importanți precum SUA.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 11 miliarde de dolari, finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper și Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

La începutul acestei săptămâni, operatorul proiectului a anunțat că ultima țeavă a gazoductului Nord Stream 2 a fost sudată, ceea ce înseamnă că cele două secțiuni ale conductei pot fi unite pentru a completa legătura prin Marea Baltică.

În continuare. însă, Nord Stream 2 are nevoie să obțină certificarea tehnică și să încheie un contract de asigurări, lucruri care ar putea fi dificile având în vedere sancțiunile impuse anul trecut de administrația de la Washington. În plus, operatorul conductei are nevoie de o aprobare preliminară din partea Autorității de reglementare din Germania, care în prezent analizează cererea depusă de Nord Stream 2 pentru a obține statutul de operator sistem de transport.

VIDEO Cel puțin zece morți într-un incendiu la un spital Covid din Macedonia de Nord CITEȘTE ȘI VIDEO Cel puțin zece morți într-un incendiu la un spital Covid din Macedonia de Nord

După finalizare, noul gazoduct ar urma să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania, cantitatea fiind suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării, a precizat operatorul proiectului.

Programat inițial să devină funcțional în 2019, gazoductul Nord Stream 2 a suferit numeroase întârzieri după ce SUA au amenințat că vor penaliza companiile care se implică în construcția acestei conducte. Perspectivele s-au schimbat după ce președintele Joe Biden a decis să elimine unele sancțiuni, în luna mai a acestui an când a fost convenit un acord cu Germania, care a avertizat că va reacționa dacă Rusia va încerca să folosească energia ca o armă împotriva Ucrainei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nord stream 2
gazprom