Portugalia avertizează asupra efectelor economice ale noilor majorări de dobânzi de către BCE

Portugalia avertizează asupra efectelor economice ale noilor majorări de dobânzi de către BCE
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2023

Noi majorări ale dobânzii de către Banca Centrală Europeană s-ar adăuga pericolelor cu care se confruntă economia zonei euro, care încearcă să iasă din recesiune, a avertizat într-un interviu ministrul portughez de Finanțe, Fernando Medina, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Inflația înregistrează deja o tendință descendentă, după măsurile fără precedent de înăsprire a politicii monetare adoptate de BCE. Între timp, efectele majorărilor de până acum ale dobânzilor nu au fost pe deplin absorbite de gospodării și de companii, a explicat oficialul portughez, scrie Agerpres.

Infractorii ar fi furat peste 20 de milioane de dolari de la Revolut, profitând de o problemă a sistemului CITEȘTE ȘI Infractorii ar fi furat peste 20 de milioane de dolari de la Revolut, profitând de o problemă a sistemului

Acesta a adăugat: "Riscurile ca noile majorări ale dobânzii să creeze la nivel european o situație mai dificilă la adresa creșterii sunt acum mai ridicate și ar trebui analizate cu multă atenție".

Avertismentele privind consecințele înăspririi suplimentare a politicii monetare devin din ce în ce mai numeroase, în condițiile în care BCE se apropie de finalul campaniei care a început în urmă cu un an. BCE a majorat costul creditului la fiecare reuniune de politică monetară din ultimul an, astfel că dobânda la depozite a urcat din teritoriul negativ până la 3,5%, și a promis că vor urma și alte majorări în încercarea de a opri avansul inflației.

Luna trecută, premierul portughez Antonio Costa susținea că oficialii de la Frankfurt nu au înțeles în mod adecvat natura inflației cu care se confruntă zona euro, în timp ce prim ministrul Italiei, Giorgia Meloni, atrăgea atenția asupra riscurilor ca "majorările constante ale dobânzilor" să se transforme "într-o cură care să aducă mai degrabă daune decât beneficii".

Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a scăzut până la 5,5% în iunie 2023, de la un nivel de 6,1% înregistrat în mai. Cifra anunțată de Eurostat este sub estimările analiștilor, care mizau pe o diminuare a inflației până la 5,6%. În Portugalia, rata inflației s-a atenuat la 4,7%, de la nivelul record din 2022.

Cu toate acestea, economia Portugaliei a avut după pandemie o evoluție mai bună decât cea mai mare parte a Europei, piața forței de muncă rămânând la un nivel solid, a declarat Medina. Acesta a adăugat că estimarea privind creșterea PIB-ului în acest an cu 1,8% ar putea fi depășită. Și Banca Centrală a Portugaliei se așteaptă la un avans al economiei în 2023, cu 2,7%, în urma redresării turismului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce; dobanzi