UE ar putea aproba un plafon de preț de 65-70 dolari/baril pentru petrolul rusesc, considerat permisiv de unele țări

UE ar putea aproba un plafon de preț de 65-70 dolari/baril pentru petrolul rusesc, considerat permisiv de unele țări
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 23 nov 2022
Uniunea Europeană discută un plafon de preț pentru petrolul rusesc între 65 și 70 de dolari pe baril, potrivit unor surse Bloomberg, un nivel care ar fi mai generos pentru Moscova decât se așteptau mulți atunci când G-7 a propus pentru prima dată această idee.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast
 
Intervalul este cu mult peste costul de producție al Rusiei și mai mare decât ceea ce unele țări au solicitat. Întrucât Rusia își vinde deja țițeiul cu reduceri, un plafon ridicat ar putea avea un impact minim asupra tranzacțiilor.
Angajați stimulați să revină la munca de la birou prin oferirea de mâncare ieftină CITEȘTE ȘI Angajați stimulați să revină la munca de la birou prin oferirea de mâncare ieftină

Se așteaptă ca națiunile din G-7 să decidă un plafon între 65 și 70 de dolari, au declarat unele dintre surse, însă mai mulți diplomați ai UE au declarat că nivelul propus este prea ridicat. Intervalul este în concordanță cu media istorică de dinaintea războiului din Ucraina. 

Ambasadorii UE se întâlnesc miercuri cu scopul de a aproba mecanismul de plafonare și un nivel de preț propus. Dacă o vor face, UE și G-7 ar putea anunța nivelul de plafonare a prețului chiar astăzi, au declarat persoanele respective. Plafonul are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre pentru a fi aprobat.

"Petrolul rusesc se tranzacționează în prezent cu un discount semnificativ față de Brent, în jur de 65 de dolari pe baril, În cazul în care plafonul de preț al G-7 pentru petrolul rusesc ar fi stabilit la un nivel similar, nu ar face prea mult rău Rusiei", a declarat Simone Tagliapietra, cercetător la Bruegel.
viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
rusia
plafonare pret pterol
petrol rusesc