Noiembrie, ultimul bal

Marius-Dumitru Marin
Marius-Dumitru Marin
scris 6 nov 2019

S-a spus depre titlul filmului regizorului Dan Pița, lansat în iunie 1989, că ar fi anticipat căderea lui Nicolae Ceaușescu, după cel de-al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Nu știm acest lucru, dar noiembrie 2019 este” ultimul bal” și pentru Viorica Dăncilă. Guvernul pe care l-a condus a fost înlocuit în 4 noiembrie, iar alegerile prezidențiale ce se vor desfășura în această lună par a avea deja un deznodământ nefavorabil candidatului PSD, singură miză fiind intrarea în turul al doilea al acestor alegeri. Cum am afirmat anterior, fostul prim-ministru ar fi dat dovadă de maturitate și dorință reală de a ajuta România dacă ar fi demisionat după alegerile europarlamentare din mai, permițând instalarea unui nou guvern în timpul verii. Din păcate, interesul politic a prevalat în fața interesului național. Și în aceste luni, politica populistă a făcut ca situația financiară a României să se degradeze, ajungând să avem la 9 luni 2019 un deficit bugetar de 2,62%, cu aproape 11 miliarde de lei mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut.

Ultima lună a fost dominată și de mesajul, repetat cu insistență de foștii guvernanți, ,,noi v-am dat și ei vă vor tăia!”. Pare că cei care au plecat, au adus banii personali în visteria țării, iar cei care vin, vor pleca cu ei. Este din păcate o abordare care s-a perpetuat în mediul politic, în ultimii ani. În realitate, clasa politică trebuie să înțelegă că rolul oricărui guvern și al partidelor care îl susțin este de a administra eficient și responsabil strategia de de dezvoltare sustenabilă a României, începând cu situația economică și fiscal bugetară. Principial, guvernul trebuie să conducă țara așa cum este condusă o companie cotată la bursă. Dacă acceptăm această abordare, atunci guvernul reprezintă conducerea executivă, parlamentul are rolul consiliului de administrație, iar cetățenii plătitori de taxe și impozite reprezintă adunarea generală a acționarilor. Iar orice guvern și orice membru în parlamentul României trebuie să respecte plătitorii de taxe și impozite și să facă tot ce este posibil pentru dezvoltarea sustenabilă a țării, fără a “învrăjbi” o categorie socială împotriva alteia.

Investitorii pariază pe România. De ce? CITEȘTE ȘI Investitorii pariază pe România. De ce?

Iar tot acest proces complex de administrare și conducere necesită leadership politic, management eficient și se bazează pe respectarea continuă a legilor. Cum spunea Barbu Ștefănescu Delavrancea, ,,Nu este onest acela care nu înșeală de frică legilor, ci acela care nu înșeală de respectul lor”.

Vom vedea ce ne rezervă viitorul, odată cu instalarea noului guvern la Palatul Victoria, în condițiile unui sprijin parlamentar fragil și fluctuant. Și vom vedea dacă va fi posibil ca politicienii să aibă maturitatea de a acepta tranșarea incertitudinii politice printr-un acord parlamentar care să permită desfășurarea simultană, în prima parte a anului viitor, a alegerilor locale și parlamentare. Pentru ca apoi să avem patru ani de zile în care să poată fi implementată, cu mult curaj și consecvență, o reală strategie de dezvoltare sustenabilă a României.

Marius-Dumitru Marin este ex-CEO Macon Group și actual CEO al MDM Top Consultancy

viewscnt
Afla mai multe despre
dumitru
parlament
dancila
guvern