GALERIE FOTO Cutremur în Turcia: Salvatori din România se deplasează către zona afectată

GALERIE FOTO Cutremur în Turcia: Salvatori din România se deplasează către zona afectată Galerie foto

Inquam Photos / George Călin

Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2023

Comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunțat luni într-un mesaj postat pe Twitter, că Bruxellesul a activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE și că echipe de salvatori din România și Regatul Țărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată de cutremurul cu magnitudine 7,8 care a avut loc luni dimineața în sud-estul Turciei și în alte țări vecine, îndeosebi Siria, și care s-a soldat până acum cu cel puțin 500 de morți și mii de răniți în cele două țări, transmite EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Imagini pot fi văzute în material și în GALERIA FOTO ( Inquam Photos / George Călin)

Comisia Europeană coordonează trimiterea de echipe de salvare din statele membre care se alătură eforturilor autorităților locale în căutarea supraviețuitorilor acestui seism, adaugă sursa citată.

evoMAG a bugetat investiții de 500.000 de euro în acest an. Noi canale de vânzare, inclusiv în afara României CITEȘTE ȘI evoMAG a bugetat investiții de 500.000 de euro în acest an. Noi canale de vânzare, inclusiv în afara României

''Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgențe coordonează desfășurarea de echipe de salvare dinspre Europa'', a scris Lenarcic.

La rândul său, înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Josep Borrell, a transmis că blocul comunitar este ''pregătit să ajute'' țările afectate după un cutremur ''devastator'' care ''a luat viețile a sute de persoane și a rănit mult mai mulți'', scrie Agerpres.

''Condoleanțele mele profunde numeroaselor familii care au pierdut vieți și le doresc însănătoșire rapidă celor răniți. UE este total solidară cu dumneavoastră'', a scris tot pe Twitter și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Echipe de salvatori din România și Olanda

Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenții de salvare-căutare din cadrul IGSU.

VIDEO&FOTO Avalanșă în Făgăraș. Costurile intervenției de la cabana Capra, suportate de stat CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Avalanșă în Făgăraș. Costurile intervenției de la cabana Capra, suportate de stat

"Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin", se arată într-un comunicat al executivului român.

Guvernul olandez a anunțat luni trimiterea în Turcia unei echipe de salvare pentru zone urbane, care include agenți militari și de poliție, personal de prim ajutor și pompieri, potrivit EFE. Ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra, s-a declarat ''tulburat de vestea cutremurului devastator din Turcia și Siria''.

Oferte de ajutor din Italia, Germania și Franța

Și Italia a propus luni Turciei ajutorul Protecției civile. Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, ''informată de Departamentul Protecției Civile, urmărește îndeaproape situația, după seismul distrugător care a lovit Turcia, la granița cu Siria'', a informat biroul său într-un comunicat.

Șeful diplomației italiene, Antonio Tajani, a anunțat pe Twitter că a discutat la telefon cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu pentru ''a-i transmite sprijinul Italiei și a-i pune la dispoziție (personalul de) protecție civilă''.

Germania va trimite ajutor în regiunile afectate de cutremurul violent care a lovit luni sudul Turciei și Siria vecină, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, citat de AFP.

INFOGRAFICE De ce nu sunt românii ca danezii? Marile diferențe dintre România și restul țărilor UE CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE De ce nu sunt românii ca danezii? Marile diferențe dintre România și restul țărilor UE

''Urmărim bulversați veștile privind seismul din regiunea frontalieră dintre Turcia și Siria. Numărul morților nu încetează să crească. Plângem împreună cu familiile și tremurăm pentru persoanele aflate sub dărâmături. Bineînțeles că Germania va trimite ajutoare'', a scris cancelarul german pe Twitter.

Franța este ''pregătită să ofere ajutor de urgență populațiilor'' din Turcia și din Siria, a declarat Emmanuel Macron. ''Imagini teribile ne vin din Turcia și Siria după un cutremur de o forță deosebită. Gândurile noastre se îndreaptă spre familiile îndoliate'', a scris Macron pe Twitter, potrivit AFP.

Stoltenberg: Aliații NATO mobilizează sprijin

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat luni solidaritatea și și-a anunțat sprijinul pentru Turcia, țară membră a alianței nord-atlantice, transmite dpa.

''Deplina noastră solidaritate cu aliatul nostru Turcia după acest cutremur teribil'', a scris Stoltenberg pe Twitter.

''Aliații NATO mobilizează sprijin'', a mai scris secretarul general al NATO, adăugând că s-a aflat în legătură cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu.

Azerbaidjanul trimite 370 de salvatori

Azerbaidjanul va trimite 370 de salvatori în Turcia care să ajute la operațiunile de căutare și salvare și la eliminarea consecințelor seismului, potrivit EFE.

FOTO Șeful DNA anunță ”rezultate remarcabile”. Prejudicii din pandemie, cu demnitari CITEȘTE ȘI FOTO Șeful DNA anunță ”rezultate remarcabile”. Prejudicii din pandemie, cu demnitari

Un avion având la bord personal din Ministerul pentru Situații de Urgență va pleca în următoarele ore de pe aeroportul din Adana, la indicațiile președintelui azer Ilham Aliev.

Un al doilea avion cu corturi de campanie, medicamente și alte provizii de urgență va decola curând din Azerbaidjan.

Aliev i-a transmis omologului turc, pe care l-a numit ''iubit frate'', condoleanțe pentru tragedie și i-a oferit tot ajutorul posibil, în timp ce șeful diplomației azere și-a sunat omologul turc pentru a-i transmite că în următoarele ore vor ajunge 370 de salvatori în ''țara-soră Turcia''.

Georgia și Kazahstan anunță trimiterea de ajutoare

Și Georgia, care se învecinează cu Turcia, și Kazahstanul, care face parte din Organizația Statelor Turcice, au oferit luni Ankarei ajutorul, transmite EFE.

Premierul georgian Irakli Garibașvili a anunțat pe Twitter dispoziția țării sale de a oferi ''orice fel de ajutor necesar'' vecinei sale Turcia.

Președintele kazah Kasim-Jomart Tokaiev a transmis într-o telegramă condoleanțe omologului său turc și și-a exprimat totodată disponibilitatea de a oferi asistență adecvată Turciei.

Președintele Iohannis merge în Azerbaidjan. România vrea să importe gaze de la Baku, dar nu a încheiat încă nici un contract CITEȘTE ȘI Președintele Iohannis merge în Azerbaidjan. România vrea să importe gaze de la Baku, dar nu a încheiat încă nici un contract

''Cu mare durere am primit vestea morții unui număr mare de oameni ca rezultat al unui cutremur puternic în Republica Turcia. În acest moment dificil, în numele poporului kazah și al meu personal exprim condoleanțe familiilor victimelor, precum și întregului popor turc frate'', a scris Tokaiev.

Rusia pregătește două avioane cu salvatori pentru a ajuta Turcia și anunță că infrastructura sa militară din Siria nu a fost afectată de seism

Rusia a pregătit două avioane de tip Il-76 pentru a transporta salvatori ruși în Turcia. ''Două avioane Il-76 din cadrul Ministerului pentru Situații de Urgență din Rusia, cu salvatori la bord, sunt pregătite să zboare în Turcia'', a anunțat ministerul condus de Aleksandr Kurenkov pe canalul Telegram, transmite EFE.

Kurenkov a ordonat unui număr de 100 de specialiști din departamentul aeromobil al Ministerului pentru Situații de Urgență și de la Centrul de Operațiuni de Salvare de Risc Special să fie în alertă pentru a putea zbura în Turcia.

''Ministerul pentru Situații de Urgență din Rusia este mereu pregătit să ajute un stat prieten ai cărui cetățeni se află într-o situație dificilă. Salvatorii noștri au toate cunoștințele și echipamentele necesare pentru a elimina consecințele unor asemenea urgențe și sunt pregătiți să zboare în zona cutremurului'', a anunțat Kurenkov.

''Vă rog acceptați condoleanțele mele profunde ca urmare a numeroaselor victime omenești și a distrugerilor ample provocate de cutremurul din țara dumneavoastră. Suntem gata să oferim asistența necesară în această privință'', a transmis și președintele rus Vladimir Putin într-un mesaj adresat lui Erdogan, potrivit Reuters.

Separat, Putin i-a transmis președintelui sirian Bashar al-Assad că Rusia împărtășește ''tristețea și durerea celor care au pierdut ființe dragi'' și a anunțat că Rusia este gata să trimită ajutoare.

GALERIE FOTO Stenograme din dosarul în care sunt implicați Alex Pițurcă și șeful Romarm CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Stenograme din dosarul în care sunt implicați Alex Pițurcă și șeful Romarm

Totodată, Ministerul Apărării rus a anunțat că instalațiile sale militare nu au fost afectate de cutremur. Rusia, un aliat apropiat al guvernului sirian condus de președintele Bashar al-Assad, menține o prezență militară semnificativă în această țară, notează Reuters.

Israelul anunță trimiterea de ajutor umanitar în Turcia

Guvernul israelian a transmis luni condoleanțe Turciei și a oferit ''un program de ajutor rapid'' care include sprijin umanitar, pentru a face față catastrofei, transmite EFE.

''În numele poporului israelian, sunt profund întristat de dezastrul uriaș care s-a abătut asupra Turciei după cutremurul de noaptea trecută. Condoleanțele mele președintelui (Recep Tayyip) Erdogan și poporului turc pentru pierderea de vieți și distrugerea mijloacelor de subzistență'', a transmis președintele israelian Isaac Herzog într-un comunicat citat de EFE. ''Statul Israel este mereu dispus să ajute sub orice formă posibilă'', a adăugat șeful statului israelian.

La rândul său, ministrul de externe Eli Cohen a dat instrucțiuni ministerului său ''pentru a coordona un program de ajutor rapid pentru ca Turcia să poată face față gravului dezastru''.

''Forțele noastre de securitate sunt pregătite să ofere orice ajutor este nevoie'', a comentat și ministrul apărării israelian Yoav Gallant, într-un comunicat difuzat de biroul său, în care se mai menționează că militari israelieni se pregătesc ''să furnizeze ajutor umanitar''.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei la ora locală 4:17 (1:17 GMT). Seismul a avut epicentrul în apropierea orașului turc Gaziantep, nu departe de granița cu Siria.

În urma cutremurului au fost înregistrați cel puțin 500 de morți și câteva mii de răniți în cele două țări, potrivit bilanțurilor provizorii.

GALERIE FOTO Surpriză - Victor Pițurcă rechemat la DNA după doar câteva ore de la eliberare CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Surpriză - Victor Pițurcă rechemat la DNA după doar câteva ore de la eliberare

Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeași regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28 (1:28 GMT), la o adâncime de circa 9 kilometri, a indicat USGS. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cutremur în turcia
janez lenarcic