Inflația din Marea Britanie a scăzut

Inflația din Marea Britanie a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2023

Rata anuală a inflației în Marea Britanie a scăzut în decembrie la cel mai redus nivel din ultimele trei luni și în linie cu estimările analiștilor, după ce în octombrie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani, sporind speranțele că avansul prețurilor a atins nivelul de vârf, și în condițiile în care Banca Angliei (BoE) pregătește o nouă majorare a dobânzii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

În decembrie, rata anuală a inflației a scăzut la 10,5%, de la 10,7% în noiembrie, a anunțat miercuri Oficiul Național de Statistică (ONS). Dar prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au continuat să accelereze în decembrie, înregistrând cel mai rapid ritm de creștere din 1977, scrie Agerpres.

TABEL Lukoil, MOL și Rompetrol au preluat exemplul OMV Petrom și au scumpit carburanții CITEȘTE ȘI TABEL Lukoil, MOL și Rompetrol au preluat exemplul OMV Petrom și au scumpit carburanții

Și zona euro și SUA au raportat în decembrie scăderi peste așteptări ale inflației.

Deși prețurile mai reduse la benzină și îmbrăcăminte au dus la scăderea inflației în decembrie, costul alimentelor și băuturilor nealcoolice a fost cu 16,8% mai ridicat decât în urmă cu un an, cel mai semnificativ avans din septembrie 1977.

"Costurile cu alimentele continuă să crească, înregistrăm și o creștere a prețurilor în magazine, cafenele și restaurante", a apreciat economistul șef al ONS, Grant Fitzner.

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a menținut la 6,3% în decembrie.

Recent, Banca Angliei (BoE) estima că până la finalul acestui an rata inflației va scădea la aproximativ 5%, în urma stabilizării prețurilor energiei. Analiștii se așteaptă ca la ședința din 2 februarie Banca Angliei să majoreze dobânda de bază de la 3,5% la 4%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
inflație