Senatul SUA a adoptat pachetul de 95 de miliarde de dolari destinat ajutorului pentru Ucraina, Israel și Taiwan, pregătindu-se de o confruntare cu Camera Reprezentanților

Senatul SUA a adoptat pachetul de 95 de miliarde de dolari destinat ajutorului pentru Ucraina, Israel și Taiwan, pregătindu-se de o confruntare cu Camera Reprezentanților
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2024

Senatul SUA a votat marți dimineață devreme (ora locală) un proiect de lege care prevede deblocarea unui ajutor extern în valoare de 95,34 miliarde de dolari, ce cuprinde, între altele, asistență financiară destinată Ucrainei, Israelului și Taiwanului, pregătindu-se acum de o confruntare cu Camera Reprezentanților, în condițiile în care președintele acestui for, Mike Johnson, a criticat legea, relatează CNN.

Senatorii au aprobat legislația cu un vot de 70-29, care a depășit pragul de 60 de voturi necesar pentru a fi aprobată și au trimis acum proiectul de lege la Camera Reprezentanților. Douăzeci și doi de republicani s-au alăturat majorității democraților pentru a susține proiectul de lege, notează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Date oficiale: Sute de mii de concedii medicale pentru că ne-a durut spatele, am strănutat, am fost răciți CITEȘTE ȘI Date oficiale: Sute de mii de concedii medicale pentru că ne-a durut spatele, am strănutat, am fost răciți
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Nu este clar dacă Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților, va organiza un vot asupra pachetului legislativ, mulți republicani din Cameră opunându-se ajutorului suplimentar pentru Ucraina, scrie News.ro.

Pachetul de ajutor extern include miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei și asistență de securitate pentru Israel, precum și asistență umanitară pentru civilii din Gaza, Cisiordania și Ucraina, printre alte priorități. 

Proiectul de lege a trecut însă de Senat, în ciuda criticilor lui Johnson la adresa textului și a faptului că fostul președinte Donald Trump a arătat, de asemenea, că este împotrivă, susținând că SUA ar trebui să înceteze să mai ofere ajutor extern, cu excepția cazului în care acesta este sub forma unui împrumut.

Pe lângă alte prevederi politice, proiectul de lege include 60 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, 14,1 miliarde de dolari pentru asistență de securitate destinată Israelului, 9,2 miliarde de dolari pentru asistență umanitară și 4,8 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii regionali din regiunea Indo-Pacific, potrivit Comisiei pentru alocări din Senat.

"Camera va trebui să găsească o cale de urmat și va trebui să o facă în felul lor, dar noi trebuia să începem procesul și am făcut acest lucru", a declarat marți reporterilor John Thune, liderul republicanilor din Senat.

Senatul SUA a adoptat legislația după ce republicanii au blocat săptămâna trecută un proiect de lege mai amplu care ar fi combinat ajutorul extern cu un acord bipartizan privind frontierele ce includea măsuri anti-imigrație. Republicanii au cerut inițial ca securitatea frontierelor să facă parte din proiectul de lege, dar apoi au respins acordul bipartizan privind frontierele, pe fondul atacurilor la adresa măsurii din partea lui Trump și a unor republicani proeminenți din Camera Reprezentanților.

Luni, președintele Camerei, Mike Johnson, a criticat proiectul de lege privind ajutorul extern din cauza lipsei de prevederi referitoare la frontiere, afirmând că Senatul "ar fi trebuit să se întoarcă la planșa de desen pentru a modifica actualul proiect de lege pentru a include prevederi reale privind securitatea frontierelor, care ar fi ajutat cu adevărat să se pună capăt catastrofei în curs de desfășurare".

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a reușit să blocheze vânzarea deținerilor Fondului Proprietatea la Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom, nu și pe cea la Engie, deja semnată. Declarația ministrului pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a reușit să blocheze vânzarea deținerilor Fondului Proprietatea la Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom, nu și pe cea la Engie, deja semnată. Declarația ministrului pentru Profit.ro

Johnson se opusese anterior proiectului de lege mai larg ce includea prevederi privind frontierele. Speakerul a caracterizat acele prevederi ca fiind insuficiente, în ciuda faptului că au fost produsul unor negocieri bipartizane și au inclus măsuri restrictive la frontieră.

Senatul a continuat să avanseze cu proiectul de lege în timp ce Donald Trump a susținut că SUA nu ar trebui să acorde ajutor extern decât dacă este vorba de un împrumut, semnalându-și opoziția față de legislație. De asemenea, Trump a spus că ar încuraja agresiunea rusă împotriva oricărei țări membre NATO care nu are alocări suficiente din PIB pentru apărare.

O serie de republicani din Senat - unde democrații dețin o majoritate la limită, spre deosebire de Camera Reprezentanților care este dominată de republicani - fie au apărat, fie au minimalizat luni comentariile lui Trump privind NATO.

În Senat, examinarea proiectului de lege trena de câteva zile. Duminică, cu doar câteva ore înainte de începerea Super Bowl, camera a dat un vot cheie pentru a face să avanseze pachetul de măsuri, cu 67 de voturi ”pentru” la 27.

UN VOT DAT ÎN ZORII ZILEI

"Cu siguranță au trecut ani, poate decenii, de când Senatul nu a mai adoptat un proiect de lege care are un impact atât de mare nu doar asupra securității noastre naționale, nu doar asupra securității aliaților noștri, ci și asupra securității democrației occidentale", a declarat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer.

Votul din Senat a avut loc înainte de răsăritul soarelui, după ce opt adversari republicani intransigenți ai ajutorului pentru Ucraina au ținut peste noapte un maraton de discursuri, care au dominat ședința timp de peste șase ore, relatează Reuters.

Președintele democrat Joe Biden a îndemnat Congresul de luni de zile să grăbească acordarea noului ajutor pentru Ucraina și pentru partenerii SUA din zona indo-pacifică, inclusiv Taiwan. După atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, el a cerut, de asemenea, fonduri pentru aliatul american, alături de un ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza.

Între timp, oficialii ucraineni au avertizat că rămân fără arme, în condițiile în care Rusia continuă atacurile.

Ambele camere ale Congresului trebuie să aprobe legislația înainte ca Biden să o poată semna ca lege.

Schumer a declarat că el crede că măsura va primi totuși același sprijin bipartizan puternic, dacă va fi supusă la vot în Cameră. Numai că proiectul de lege pare să nu aibă șanse mari de a ajunge la vot în Camera Reprezentanților, în condițiile în care președintele republican Mike Johnson a reproșat că nu conține prevederi susținute de conservatori pentru a opri un aflux record de imigranți care traversează frontiera dintre Mexic și SUA.

"America merită mai mult decât statu quo-ul Senatului", a spus Johnson, care a sugerat în trecut că legislația Senatului ar putea fi împărțită în Cameră în proiecte de lege separate.

Republicanii de linie dură spun că legislația Senatului este moartă din start în Camera Reprezentanților. "Proiectul de lege pe care îl avem astăzi în fața noastră nu va trece niciodată de Cameră, nu va deveni niciodată lege", a promis senatorul republican Rick Scott din Florida într-un discurs rostit dimineață devreme în sală de ședințe.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
senat
sua
ucraina