Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume avertizează: Unul dintre cele mai dificile momente din istoria sectorului

Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume avertizează: Unul dintre cele mai dificile momente din istoria sectorului
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mai 2024

Grupul spaniol Deoleo, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, spune că sectorul de profil trebuie să treacă printr-o ”transformare profundă” în timp ce se confruntă cu unul dintre cele mai provocatoare momente din istoria sa, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

O furtună perfectă a schimbărilor climatice, creșterea prețurilor, ratele ridicate ale dobânzilor și inflația puternică și-au făcut efectele pe întregul lanț valoric al uleiului de măsline, în ultimele luni, scrie News.ro.

Pe fondul erodării puterii de cumpărare, patiseriile scad producția de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Prețuri mai mici cu 10% în acest an CITEȘTE ȘI Pe fondul erodării puterii de cumpărare, patiseriile scad producția de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Prețuri mai mici cu 10% în acest an

Doi ani consecutivi de căldură arzătoare în Spania au limitat recoltele de măsline, culminând cu o creștere a prețurilor fără precedent, care a uimit consumatorii și veteranii din industrie deopotrivă.

Spania reprezintă mai mult de 40% din producția mondială de ulei de măsline, ceea ce o face o referință globală pentru prețuri.

”Ne confruntăm cu unul dintre cele mai dificile momente din istoria sectorului”, a declarat Miguel Angel Guzman, director de vânzări la Deoleo.

Mieii din România continuă să genereze tensiuni în Grecia CITEȘTE ȘI Mieii din România continuă să genereze tensiuni în Grecia

”Inflația puternică, împreună cu ratele ridicate ale dobânzilor și prognozele nefavorabile ale recoltei de ulei de măsline (în termeni de cantitate și calitate, din cauza ciclului de secetă) au determinat creșterea considerabilă a prețurilor”, a spus Guzman.

Prețurile uleiului de măsline extravirgin din Andaluzia au atins un nivel record de 9,2 euro, sau 9,84 dolari pe kilogram, în ianuarie. În 19 aprilie, se tranzacționa în jur de 7,8 euro, conform indicelui de referință Mintec, în scădere de la aproximativ 8 euro la sfârșitul lunii martie.

Prețurile uleiului de măsline au scăzut din cauza creșterii estimărilor de producție și a ploilor benefice din martie și aprilie.

Deoleo, producătorul mărcilor de ulei de măsline de uz casnic precum Bertolli și Carbonell, a spus că este convins că situația actuală este ciclică și se așteaptă la o revenire la ”o situație a prețurilor mai rezonabilă” atunci când recoltele viitoare revin la normal.

Avertisment în SUA: Boom-ul parcurilor fotovoltaice pune în pericol cele mai bune terenuri arabile CITEȘTE ȘI Avertisment în SUA: Boom-ul parcurilor fotovoltaice pune în pericol cele mai bune terenuri arabile

Cu toate acestea, în timp ce ploaia recentă din Spania a fost ”fără îndoială o veste pozitivă”, compania a dat un ton prudent cu privire la perspectivele prețurilor uleiului de măsline.

”Încă mai avem luni în față până să cunoaștem volumele posibile ale recoltei 2024/2025 și, până la acel moment, aceste mișcări vor fi punctuale, iar prețurile vor continua să fie volatile. Între timp, sectorul are nevoie de o transformare profundă. Schimbări pe care la Deoleo le-am abordat cu un angajament ferm față de cele mai bune practici în materie de durabilitate, inovație și calitate, cu accent pe consumator”, a spus Guzman.

Sectorul uleiului de măsline trebuie ”să preia frâiele”

Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi așteaptă contracte mai avantajoase CITEȘTE ȘI Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi așteaptă contracte mai avantajoase

Cea mai mare parte a ofertei mondiale de ulei de măsline provine din Marea Mediterană, țările din sudul Europei, cum ar fi Spania, Italia și Grecia, fiind printre cei mai importanți producători mondiali.

Analiștii în semințe oleaginoase au avertizat că măslinii sunt ”extrem de” vulnerabili la criza climatică.

Deși de obicei pot face față temperaturilor ridicate și sunt destul de toleranți la secetă, condițiile recente au fost prea mult.

Deoleo a spus că secetele și temperaturile ridicate din timpul fazelor critice ale dezvoltării fructelor de măsline din ultimii ani au dus la deficite severe ale recoltelor spaniole - iar sectorul mai larg al uleiului de măsline este ”prin natură o industrie afectată de volatilitatea ridicată a prețurilor la origine”.

Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme CITEȘTE ȘI Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme

Compania a spus că prețurile la origine reprezintă până la 80% din costurile sale totale, adăugând că aceasta este ”o situație pe care trebuie să o abordăm, mai ales într-un context precum cel actual”.

Întrebat ce se poate face pentru a proteja mai bine măslinii de vremea extremă alimentată de climă, Guzman a spus: ”Sectorul trebuie să preia frâiele și toți actorii care fac parte din el trebuie să se transforme dacă dorim să reducem volatilitatea prețurilor și să-i creștem. predictibilitate.”

Ouăle brune vor dispărea din supermarketuri CITEȘTE ȘI Ouăle brune vor dispărea din supermarketuri

El a adăugat: ”Acest lucru va fi esențial pentru a preveni ca factorii externi, cu un impact mai mare sau mai mic asupra ofertei și cererii, să aibă un efect atât de decisiv asupra prețului produsului și, în consecință, asupra acțiunilor pe care companiile sunt nevoite să le întreprindă.”

viewscnt
Afla mai multe despre
ulei de măsline
deoleo