ChemChina oferă peste 43 miliarde dolari pentru preluarea Syngenta

ChemChina oferă peste 43 miliarde dolari pentru preluarea Syngenta

Foto: Syngenta

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 feb 2016

Producătorul elvețian de semințe și pesticide Syngenta, cu activități și în România, a agreat o ofertă de preluare din partea companiei chineze cu capital de stat China National Chemical Corp. (ChemChina) în schimbul a peste 43 miliarde de dolari, scrie Wall Street Journal. Tranzacția, care necesită aprobarea acționarilor Syngenta, va fi cea mai mare achiziție internațională realizată până în prezent de o companie chineză.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

ChemChina oferă acționarilor companiei elvețiene 465 dolari/acțiune, plus un dividend special de 5 franci elvețieni/acțiune (4,91 dolari) care va fi plătit imediat după încheierea tranzacției, a anunțat miercuri Syngenta într-un comunicat. Tranzacția ar urma să fie finalizată până la sfârșitul anului.

"Oferta este foarte atrăgătoare și o vom prezenta acționarilor", a spus directorul general al Syngenta, John Ramsay.

Acțiunile Syngenta au urcat cu 5,8% pe bursa de la Zurich în urma anunțului, la 415,2 franci/unitate (408 dolari), potrivit Bloomberg. Prețul de tranzacționare este sub cel oferit de ChemChina, în condițiile în care investitorii se tem că acordul ar putea pica din cauza eventualelor dificultăți în obținerea aprobărilor din partea autorităților de reglementare, în special pe piața din SUA.

Investițiile chineze în străinătate au crescut cu 15% în 2015 CITEȘTE ȘI Investițiile chineze în străinătate au crescut cu 15% în 2015

Dacă se va concretiza, preluarea Syngenta va propulsa ChemChina în topul producătorilor de pesticide și semințe pentru agricultură și va ajuta compania chineză să își extindă prezența pe piețele internaționale.

Aceasta ar fi a zecea achiziție a unei companii din Europa a ChemChina din ultimele 14 luni. Printre cele mai importante preluări realizate de compania chineză se numără achiziția, în martie anul trecut, a producătorului italian de anvelope Pirelli. În ianuarie, ChemChina a anunțat preluarea companiei germane KraussMaffei Group, pentru 925 milioane de euro, cea mai mare investiție chineză în Germania de până acum.  

De partea cealaltă, Syngenta își va consolida poziția pe piața chineză și va avea acces la fonduri suplimentare. În același timp, tranzacția reprezintă o lovitură de proporții pentru rivalul american Monsanto, care a încercat, fără succes, să preia compania elvețiană. Monsanto a oferit un preț pe acțiune de circa 470 franci, însă Syngenta a respins propunerea de preluare.

Syngenta deține operații în peste 90 de țări și are aproximativ 28.000 de angajați. În România, compania este prezentă prin Syngenta Agro, cel mai mare jucător pe piața locală de semințe și produse pentru protecția plantelor.

Vânzările Syngenta Agro au urcat cu 36% în 2014 raportat la anul anterior, la 332,5 milioane de lei (73,6 milioane euro), în timp ce profitul net a avansat cu 24%, de la 6,76 milioane lei la 8,4 milioane lei (1,86 milioane euro), potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
chemchina
syngenta
preluare