Industria viticolă din România este în continuă creștere. Vinul românesc a ajuns să fie uneori mai scump decât cel din import

Industria viticolă din România este în continuă creștere. Vinul românesc a ajuns să fie uneori mai scump decât cel din import
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2024

Industria viticolă din țară este în continuă creștere, iar soiurile locale, la mare căutare, potrivit datelor oficiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Numai în ultimele zece luni au fost autorizate peste 50 de crame noi. Cât despre producția de licori, a fost cu 15% mai mare anul trecut comparativ cu 2022, arată Știrile Pro TV.

FOTO TikTok a câștigat bătălia atenției în România. 2024 - primul an când TikTok va depăși Facebook în România CITEȘTE ȘI FOTO TikTok a câștigat bătălia atenției în România. 2024 - primul an când TikTok va depăși Facebook în România

Tot mai mulți români aleg să se răsfețe cu vin produs pe meleagurile noastre. Dovada stă faptul că a crescut consumul de licori făcute în țară, după cum arata datele Oficiului Național al Viei și Produselor Viticole.

În paralel s-au înmulțit cramele, dar și suprafața cultivată este mai mare. Cea mai importantă creștere a fost înregistrată la Busuioaca de Bohotin, de la 785 de hectare în 2022, la 912 în 2023.

În ceea ce privește prețul, reprezentanții din industrie spun că vinul românesc a ajuns să fie uneori mai scump decât cel din import.

Grupul Carmistin obține, cu sprijinul PCF Investment Banking, o facilitate de credit sindicalizată pentru construcția celui mai mare abator de porci din România CITEȘTE ȘI Grupul Carmistin obține, cu sprijinul PCF Investment Banking, o facilitate de credit sindicalizată pentru construcția celui mai mare abator de porci din România

Vinul românesc este consumat și peste hotare. Conform Institutului Național de Statistică, anul trecut am trimis la export peste 16 milioane de litri.

Potrivit Institutului Național de Statistică, un roman bea, în medie, un litru de vin pe lună, adică șase pahare. Vinurile albe sunt cele mai consumate pe plan local, cu aproape 50% din consumul total. Pe plan secund este vinul roșu, urmat de cel rosé. În ceea ce privește gustul, vinurile demiseci și demidulci sunt cel mai des preferate de români.

România este a patra țară din lume la creșterea producției de vin în 2023. Și ocupă locul șase în topul producătorilor de vin în Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
crama
romania
vin