Ministrul Agriculturii: Am încheiat recoltatul grâului în România. Cu siguranță o să avem pâine anul acesta

Ministrul Agriculturii: Am încheiat recoltatul grâului în România. Cu siguranță o să avem pâine anul acesta
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2022

Recoltatul grâului s-a încheiat în România, întreaga producție este înmagazinată, iar cantitatea obținută va asigura necesarul de consum al țării, dar și disponibilități pentru export, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"Cu siguranță o să avem pâine, pentru că avem producția sub cheie. Am încheiat recoltatul grâului în România, urmare a acțiunii concrete și a efortului pe care l-au făcut fermierii în țară. Acum întreaga producție este înmagazinată, iar cantitatea pe care o avem asigură pe de o parte necesarul de consum al țării, iar pe de altă parte avem și disponibilități pentru export. Într-un cuvânt avem pâine și nu sunt motive de îngrijorare din acest punct de vedere", a susținut ministrul Agriculturii.

Mark Zuckerberg anunță concedieri la Facebook/Meta CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg anunță concedieri la Facebook/Meta

Cu toate acestea, șeful MADR nu a dorit să anunțe care este producția de grâu obținută în acest an, motivând că ar putea influența piața având în vedere situația specială din Ucraina și din bazinul Mării Negre, scrie Agerpres.

"Producția este mai mică decât anul trecut, dar nu aș da cifre, pentru că nu doresc ca prin comunicările mele să influențez într-un fel sau altul piața, știind că prețul acum fluctuează. Sunt aceste situații speciale în Ucraina și bazinul Mării Negre este acum sub o presiune a posibilității de comercializare. Din acest punct de vedere mă abțin să precizez care este producția, dar categoric voi anunța (...) prin informarea publică în așa fel încât țara să știe pe ce se bizuie", a transmis Petre Daea.

În ceea ce privește calitatea grâului din acest an, șeful MADR a precizat că "grosso modo este este un grâu bun", adăugând că în anii secetoși, de regulă, indicii de calitate sunt mai ridicați.

"În privința calității sunt diferiți indicii de calitate, dar grosso modo este este un grâu bun. De altfel, se cunoaște că în anii secetoși indicii de calitate sunt mai ridicați la aceste produse", a explicat Petre Daea.

Potrivit celor mai recente date transmise de MADR, seceta pedologică a afectat până în prezent o suprafață totală de 160.670 hectare, în 24 județe, centralizarea vizând culturile la care s-a încheiat recoltatul, respectiv grâu, orz, orzoaică și triticale.

Anul trecut, România a ocupat locul patru în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeței cultivate cu grâu, cât și al producției, după Franța, Germania și Polonia, cu 2,175 milioane hectare, respectiv 10.433.800 tone. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
grau