Morcovii românești, pe cale de dispariție. De ce importăm din Turcia și Polonia

Morcovii românești, pe cale de dispariție. De ce importăm din Turcia și Polonia
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2023

Morcovii românești, odată nelipsiți din bucătăria noastră, se află acum în pericol de dispariție. În schimb, pe mesele noastre ajung tot mai des cei din Turcia și Polonia, care anual, generează cheltuieli de peste 22 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Declinul acestui aliment de bază pentru români are drept cauză reducerea drastică a suprafeței cultivate. Fermierii se plâng de lipsa subvențiilor, absența unui program coerent de susținere și de lipsa sistemelor de irigații.

DOCUMENT Iohannis reclamă a două oară la CCR o lege, pentru că Parlamentul nu cere experiență în domeniul naval pentru șefii de porturi - ”Standardele profesionale, diminuate până la diluare”. Istoria proiectului CITEȘTE ȘI DOCUMENT Iohannis reclamă a două oară la CCR o lege, pentru că Parlamentul nu cere experiență în domeniul naval pentru șefii de porturi - ”Standardele profesionale, diminuate până la diluare”. Istoria proiectului

Oferta producătorilor locali, depășită de cea de import

Elisabeta Androne, producătoare locală din Alba, mărturisește pentru Știrile ProTV că a redus cu patru ori suprafața cultivată cu morcovi și s-a orientat către alte legume, datorită lipsei cererii și a competiției acerbe cu supermarketurile. Prețul la care poate vinde morcovii locali, 8 lei pe kilogram, este depășit de ofertele de import: doar trei lei pe kilogram.

Chiar și marii producători s-au reorientat către culturile mai profitabile precum ceapa, tomatele, varza și ardeii, lăsând în urmă suprafețe considerabile dedicate morcovilor. Cei care încă rămân fideli cultivării morcovilor caută soluții inovatoare pentru a face față concurenței și a obține profit.

Pescarii din Deltă cer ca statul să le ofere compensații pescarilor atunci când nu pot captura pește într-o zonă. ”Oamenii aceștia cu ce trăiesc? Luăm măsuri de protejare, dar ei ce mănâncă?” CITEȘTE ȘI Pescarii din Deltă cer ca statul să le ofere compensații pescarilor atunci când nu pot captura pește într-o zonă. ”Oamenii aceștia cu ce trăiesc? Luăm măsuri de protejare, dar ei ce mănâncă?”

Florin Motea, șeful unei ferme din Aiud, a găsit o soluție în producerea de sucuri din morcovi, măr și sfeclă. A investit suplimentar pentru a satisface cererea clienților și a obținut comenzi de sute de kilograme.

Cu toate acestea, cifrele oficiale arată o scădere a suprafeței cultivate cu morcovi în România.

Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut aveam morcovi pe 12 mii de hectare, o scădere de 2 mii de hectare față de anul 2021. O tendință îngrijorătoare, care ar putea afecta diversitatea și sustenabilitatea producției agricole locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
morcovi
turcia