O fermă din Lungulețu livrează 1.500 de tone de cartofi anual către fabrica de chipsuri Lay’s din Popești-Leordeni

O fermă din Lungulețu livrează 1.500 de tone de cartofi anual către fabrica de chipsuri Lay’s din Popești-Leordeni
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 14 iul 2016

Dintre cele 21 de ferme cu care lucrează compania PepsiCo pentru livrarea de cartofi pentru chipsuri, Ferma Mirică, situată în Lungulețu, județul Dâmbovița, este cea mai mare din zona de sud, cu 60 de hectare cultivate și aproximativ 1.500 de tone de cartofi livrate anual către fabrica pe care gigantul american PepsiCo o are în Popești-Leordeni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Aurel și Geta Mirică au început afacerile în agricultură în anii '90, iar compania americană a început să lucreze cu Ferma Mirică încă din 2004, atunci când livrările de de cartofi ajungeau la doar o sută de tone anual. Treptat, familia Mirică a crescut suprafața pe care cultiva cartofi și a ajuns să trimită către fabrica de chipsuri 1.500 de tone pe an.

Astăzi, ferma este condusă de fiul celor doi, Cosmin Mirică, care are 24 de ani și este de profesie inginer agronom. Împreună cu părinții săi se ocupă de cele 100 de hectare de teren, dintre care 60 sunt cultivate cu cartofi și 40 de hectare sunt cu legume (morcovi, ceapă, sfeclă).

”Este un microb pe care l-am luat de la părinți și bunici, mai ales că ei fac acest lucru de 20 de ani”, a povestit Cosmin Mirică.

Familia Mirică vrea să ajungă cu produsele pe care le cultivă și pe rafturile supermarketurilor, mai ales că legea 321, prin care lanțurile de supermarketuri sunt obligate să aibă în oferta lor cel puțin 51% din produse românești, a fost recent promulgată.

“Avem în plan colaborarea cu marile rețele de retail. Sperăm ca Legea 321 să ajute. Noi nu ne-am primit subvențiile nici acum. Trebuie să te descurci singur, cu Dumnezeu nu te poți certa. Dacă nu plouă, irigăm însă birocrația ne îngenunchează. Autoritățile ar trebui să ne ajute mai mult, măcar de s-ar împlini 50% din ceea ce se declară public, am fi multumiți”, argumentează Cosmin Mirică.

Marile rețele comerciale: Prețurile alimentelor vor crește ca urmare a modificărilor la Legea supermarketurilor CITEȘTE ȘI Marile rețele comerciale: Prețurile alimentelor vor crește ca urmare a modificărilor la Legea supermarketurilor

Dotările fermei sunt realizate din banii proprii, căci o bună parte din profit este reinvestit, din fonduri europene și cu finanțare de la PepsiCo. Peste 200.000 de euro au fost obținuți din mai multe măsuri pentru fonduri europene, iar planurile de investiții continuă, căci familia Mirică vrea să mai acceseze fonduri europene între 800.000 și până la un milion de euro pentru achiziția de utilaje noi și construirea unui depozit cu o capacitate de stocare de până la 3.000 de tone.

”Chiar dacă le cumpărăm noi, uzarea e mare și o dată la 4-5 ani trebuie înlocuite”, spune tânărul fermier.

Depozitele sunt necesare mai ales că planurile companiei PepsiCo includ folosirea exclusivă a cartofilor cultivați în România. Fabrica are două depozite în Popești-Leordeni, cu o capacitate totală de 14.000 de tone, iar peste 80% din necesarul de cartofi al fabricii provine de pe piața internă, doar 20% fiind importați.

”Luna iunie reprezintă punctul critic, atunci când se importă cartof proaspăt pentru că nu sunt în România suficiente depozite cu tempereatură controlată care să îi mețină proaspeți din septembrie până în iunie”, a spus Alexandra Lupașcu, agrospecialist al companiei PepsiCo.

Fabrica din Popești-Leordeni procesează zilnic circa 100 de tone de cartofi, iar pentru un kilogram de chipsuri sunt necesare 3,5 kilograme de cartofi.

Divizia de snacks-uri a PepsiCo a avut anul trecut afaceri de 504 milioane de lei (113,2 milioane de euro), în creștere cu aproape 25% față de anul anterior, potrivit datelor publicate la Ministerul de Finanțe. Profitul raportat anul trecut a fost de 18,5 milioane de lei (peste 4 milioane de euro), mai mic cu aproape 20% față de câștigul raportat în anul precedent. În 2015, divizia de snacks-uri avea 715 angajați.

Pe lângă ferma Mirică, compania americană lucrează și cu ferme din Harghita, Covasna, Suceava, iași sau Dorohoi. Cea mai mare cantitate livrată de o fermă din România este de 5.000 de tone anual.

viewscnt
Afla mai multe despre
pepsico
chipsuri
lay’s
cartofi
ferma mirica
legea 321