Prețul grâului coboară la noi minime

Prețul grâului coboară la noi minime
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2015

Cotațiile futures la grâu pe piețele din SUA și UE au atins joi noi minime, în condițiile în care o licitație anunțată de Egipt, cel mai mare importator mondial, scoate în evidență concurența acerbă pe piețele de export, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

La Bursa de la Chicago, în jurul orei 10,45 GMT contractul futures la grâu înregistra o scădere de 0,2%, până la 4,78 dolari per bushel, după ce anterior a atins un minim de 4,75 dolari per bushel. La Bursa Euronext de la Paris, contractul la grâu de panificație cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,7% până la 167,75 dolari pe tonă, după ce anterior a atins un nou minim de 166,75 euro pe tonă.

"Grâul american și cel francez nu au fost foarte competitive la export iar acesta este principalul factor care presează piața", a declarat un trader european.

Guvernul egiptean va organiza joi o licitație pentru achiziționarea de grâu iar traderii așteaptă să vadă dacă furnizorii din regiunea Mării Negre vor continua să fie furnizorii preferați, cum s-a întâmplat la majoritatea licitațiilor organizate în acest sezon. Grâul american nici nu a fost oferit la licitațiile organizate de Egipt săptămâna trecută în timp ce grâul francez este mai scump decât cel din Rusia sau Ucraina.

De asemenea, cotația la porumb a scăzut pentru a treia ședință consecutiv pe fondul estimărilor referitoare la o recoltă bună în SUA. În schimb, cotația la soia boabe a crescut, după ce s-au redus îngrijorările investitorilor cu privire la situația din China, cel mai mare cumpărător mondial de soia.

"Piețele de cereale sunt pe o tendință descrescătoare pe fondul scăderii prețurilor la grâu ca urmare a unei oferte mondiale abundente, în timp ce porumbul și soia se confruntă cu perspectiva debutului iminent al recoltatului în SUA", a declarat Paul Deane, economist la ANZ Bank.

Recoltele de toamnă la porumb și soia din emisfera nordică vor duce la creșterea stocurilor mondiale de cereale după recoltele mari la grâu din vară.

Consiliul Internațional al Cerealelor (IGC) susține că stocurile mondiale de cereale vor continua să crească, urmând ca în acest sezon să ajungă la 447 milioane de tone, cea mai ridicată valoare din ultimii 29 de ani.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
pret
futures
agricultura