Spania este pe cale să preia de la Germania titlul de cel mai mare producător european de carne de porc

Spania este pe cale să preia de la Germania titlul de cel mai mare producător european de carne de porc
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2021

Germania a fost mult timp în fruntea clasamentului celor mai mari producători de carne de porc din UE, însă din cauza epidemiei de pestă porcină africană a pierdut accesul pe piața chineză, astfel că producția europeană a migrat spre Spania, care este pe cale să preia poziția de lider de la Germania, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

China este de departe cea mai mare piață de export pentru carnea de porc din UE, fiind responsabilă pentru 56% din exporturi în 2021, arată datele Comisiei Europene. Apetitul Chinei pentru carnea de porc importată a crescut mai ales după propria sa epidemie de pestă porcină africană care a devastat efectivele de porci din China, cele mai mari din lume, scrie Agerpres.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

"Faptul că în ultimii ani China a fost afectată de pesta porcină africană, aceasta a dus la explozia cererii", spune Ramon Soler Ciurana, director de export la Faccsa-Prolongo, un producător de carne de porc din Malaga, sudul Spaniei, care în prezent își extinde facilitățile de procesare și congelare a cărnii de porc.

Anul trecut, UE a livrat Chinei 3,34 milioane de tone de produse din carne de porc, în creștere cu aproape 60% față de 2,31 milioane de tone în 2019 și aproape triplu față de 1,28 milioane tone în 2018. Exporturile au rămas la un nivel ridicat în acest an, și în perioada ianuarie-iulie au fost de 1,86 milioane tone, în scădere cu doar 0,1% față de rezultatele solide din 2020.

"În industria cărnii de porc este considerat de la sine înțeles că, indiferent cât de mult se va strădui să găsească alternative, China nu va reuși să revină la normalitate în următorii patru ani", a spus Soler.

Problemele la export ale Germaniei, din cauza epidemiei de pestă porcină africană, nu au făcut decât să accelereze o tendință care s-a dezvoltat de mai mulți ani. Datele Comisiei Europene arată că în primul semestru al acestui an producția de carne de porc în Spania a ajuns la 2,60 milioane de tone, în creștere cu 4,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar această țară este pe cale să înregistreze a opta creștere anuală consecutivă. În contrast, producția de carne de porc a Germaniei a scăzut cu 1,3% până la 2,52 milioane de tone în perioada ianuarie-iunie 2021, iar această țară se îndreaptă spre a cincea scădere anuală consecutivă.

Noile norme mai stricte privind bunăstarea animalelor și de mediu din Germania au contribuit la scăderea numărului de porci din fermele din Germania, la care se adaugă scăderea cererii interne pentru carnea de porc, care are legătură cu modificarea preferințelor alimentare ale tinerilor consumatori. De asemenea, Germania are norme mai stricte legate de planificare care creează dificultăți industriei în a se adapta.

"Chiar dacă fermierii germani ar vrea să investească în noi grajduri, deseori nu pot obține aprobările necesare din partea autorităților locale", spune Andre Vielstaedte, purtător de cuvânt la Toennies, cel mai mare procesator de carne din Germania.

VIDEO PROFIT LIVE Startarium Re:Build: Cum s-au adaptat micii antreprenori din agribusiness, afectați de problemele HoReCa CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Startarium Re:Build: Cum s-au adaptat micii antreprenori din agribusiness, afectați de problemele HoReCa

De asemenea, în unele părți ale Germaniei au fost introduse restricții cu privire la utilizarea gunoiului de grajd, pe fondul îngrijorărilor cu privire la concentrația amoniacului în aer.

În contrast, fermierii spanioli profită de cererea mare pentru un îngrășământ natural produs din gunoiul de grajd și apă, în contextul în care o mare parte a solurilor din Spania au nevoie de materie organică.

În acest condiții se explică de ce grupul german Toennies se numără printre firmele care au decis să investească în Spania. Compania cu sediul la Rheda-Wiedenbrück, vestul Germaniei, investește aproximativ 75 milioane de euro într-o fabrică de procesare a cărnii de porc din Calamocha, Spania. Facilitatea va demara operațiunile în 2023 și va putea procesa 2,4 milioane de animale pe an, urmând a fi create 1.000 de locuri de muncă.

"Piața cărnii de porc din Spania arată atractiv și cadrul politic este pozitiv", subliniază Andre Vielstaedte. Acesta a adăugat că Germania rămâne piața centrală a companiei Toennies însă pesta porcină africană este doar unul dintre factorii care o fac mai puțin atractivă pentru creșterea porcilor și piața internațională a cărnii de porc. "Avem pe de o parte povara reglementării, deoarece bunăstarea animalelor și protejarea mediului înseamnă costuri suplimentare și necesită noi investiții, dar deseori fermierii din alte țări nu se confruntă cu aceste costuri", spune purtătorul de cuvânt de la Toennies.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne de porc
germania
spania