Stocurile de grâu ale Franței sunt la maximul ultimilor 19 ani pe fondul concurenței grâului ucrainean

Stocurile de grâu ale Franței sunt la maximul ultimilor 19 ani pe fondul concurenței grâului ucrainean
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 feb 2024

Organismul public FranceAgriMer și-a majorat estimările privind nivelul stocurilor franceze de grâu la finalul acestui sezon, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani, în condițiile în care concurența creată de grâul ucrainean reduce exporturile franceze spre alte țări din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform celor mai recente estimări, la finele sezonului care se va încheia la 30 iunie 2024, stocurile de grâu moale ale Franței ar urma să se ridice la 3,50 milioane de tone, în creștere față de nivelul de 3,44 milioane de tone estimat de FranceAgriMer luna trecută și un avans de 37% comparativ cu nivelul stocurilor la finele sezonului 2022/23, scrie Agerpres.

Producătorii de ciocolată pregătesc scumpiri CITEȘTE ȘI Producătorii de ciocolată pregătesc scumpiri

Importurile de grâu ieftin ucrainean în UE, o problemă care a declanșat proteste în rândul fermierilor europeni, contribuie la diminuarea cererii pentru grâul francez în blocul comunitar, în special în Spania și Italia, a subliniat analistul FranceAgriMer, Adele Dridi.

FranceAgriMer și-a revizuit în jos estimările privind exporturile de grâu francez în UE pentru acest sezon, până la 6,32 milioane de tone, de la 6,55 milioane de tone, cât estima în ianuarie. Noile estimări sunt mai mici cu 1% față de exporturile de grâu francez în UE realizate anul trecut.

Diminuarea exporturilor intracomunitare și așteptata scădere a cererii interne a contracarat o revizuire în sus a estimărilor FranceAgriMer privind exporturile de grâu ale Franței în afara UE în sezonul 2023/24, care sunt prognozate acum la 10,25 milioane de tone, față de 10,1 milioane de tone luna trecută.

În paralel, Ministerul Agriculturii de la Paris și-a revizuit în jos estimările privind suprafețele însămânțate cu grâu, până la al doilea cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, după ploile abundente din ultima perioadă.

FOTO În România este pregătit cel mai mare complex zootehnic de porci din Europa CITEȘTE ȘI FOTO În România este pregătit cel mai mare complex zootehnic de porci din Europa

"A continuat să plouă iar situația rămâne una dificilă", spune Benoit Pietrement, președintele biroului de cereale de la FranceAgriMer. Potrivit acestuia este așteptată o trecere semnificativă la culturi de primăvară, cum este porumbul, chiar dacă prețurile nu sunt atractive, pentru că fermierii au puține opțiuni disponibile.

În aceste condiții, FranceAgriMer și-a îmbunătățit estimările privind stocurile de porumb ale Franței la finele sezonului 2023/24, până la 2,37 milioane de tone, de la 2,18 milioane de tone în ianuarie. Noile estimări sunt cu 43% peste nivelul stocurilor de porumb la finele sezonului 2022/23 și cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani. 

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
grau