Vicepreședinte ANSVSA reacționează la mesajul ANPC: Sănătatea publică este pe primul loc; puiul galben nu e vopsit cu Gallus

Vicepreședinte ANSVSA reacționează la mesajul ANPC: Sănătatea publică este pe primul loc; puiul galben nu e vopsit cu Gallus
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2024

Ieșirile din spațiul public referitoare la siguranța produselor alimentare fără a aștepta analizele de la laboratoare autorizate nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât și consumatorilor și industriei de creștere a păsărilor din România, consideră vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dănuț Păle.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Precizările au fost făcute în urma afirmațiilor președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, care avertiza într-o postare pe Facebook asupra comercializării unor pui de găină "îngălbeniți" pentru a părea mai sănătoși, dar "împănați cu tulpini de salmonella periculoase", scrie Agerpres.

Iubitorii de cafea vor fi afectați de scăderea recoltei din Vietnam CITEȘTE ȘI Iubitorii de cafea vor fi afectați de scăderea recoltei din Vietnam

"Într-adevăr a creat o stare emoțională extraordinară, dar din păcate acestea sunt practicile. Puiul galben există de când a apărut pasărea pe pământ. În zona aceasta, de ceva timp, metoda de creștere s-a schimbat. Într-adevăr, se folosesc în rețetele furajere atât pigmenți naturali pe care îi găsim în porumb și în lucernă, dar și dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobați de autoritatea de reglementare și sunt folosiți în hrana păsărilor (...) Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil că acum au descoperit unele instituții acest lucru. Dacă știe (președintele ANPC n.r.) că există acest pericol, avea posibilitatea, pentru că este parte componentă a sistemului de alertă european, să recolteze probe, să ridice în acel sistem de alertă și atunci toate instituțiile se sesizau, mai ales ANSVSA, și se trecea la un protocol foarte bine reglementat, cu blocarea produselor respective, cu controale de la fermă până la la agentul economic care a pus în vânzare astfel de produse. Deci, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte clare cum ar fi trebuit să se procedeze, dar, repet, cred că aceste ieșiri fără să așteptăm analize de la laboratoare autorizate, cu niște lucruri concrete, nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât și o temă în rândul consumatorilor și industriei noastre de creștere a păsărilor care, din fericire, este foarte bine dezvoltată", a explicat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepreședintele ANSVSA.

El a precizat că Autoritatea Sanitară Veterinară a demarat în această lună controale pe tot ce înseamnă carne de pasăre, atât din rețeaua intracomunitară, cât și din țări terțe. "Mai mult decât atât, facem controale inclusiv în fermele noastre, pentru că noi avem un program național de monitorizare a salmonellei cu autocontrol. De exemplu, în 2023, la un efectiv de aproape 600 de milioane de capete de pui s-au recoltat peste 20.000 de probe în autocontrol, controale oficiale. Avem prin programe guvernamentale, prin programele Comisiei, sunt despăgubiri pe zona de salmonella la pasărea de ouă, unde sunt programe cofinanțate. Pentru Dumnezeu nu am descoperit apa caldă acum", a comentat vicepreședintele ANSVSA.

Potrivit sursei citate, cele mai mari probeleme legate de salmonella la carnea de pasăre au fost depistate pe zona schimburilor intracomunitare.

"În anul 2024, în urma analizei riscului din 2023, numărul de probe a crescut foarte mult. Avem programe care sunt reglementate pe regulamente europene, dar și programe naționale. Încă o dată asigurăm consumatorul că ANSVSA, prin structura de laboratoare, prin întreaga rețea, suntem peste 9.000 de medici veterinari, chiar ne dorim să fim apărătorii sănătății și chiar reușim acest lucru. Sănătatea publică este pe primul loc. Ar fi bine ca specialistul să își spună cuvântul, chiar dacă lucrăm în anumite instituții cu drept de control, dar nu suntem de profil, e bine să nu ne mirăm când vedem un pui galben, că acela a fost vopsit cu vopseaua de ouă Gallus. Deci, exclus așa ceva. Repet, în cazul în care se întâmplă și are cunoștințe, v-am spus care sunt modalitățile de reacție, nu este de joacă", a concluzionat Păle.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, avertiza asupra comercializării unor pui de găină "îngălbeniți" pentru a părea mai sănătoși și precizează că va informa toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație.

"Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonella periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare "gustos". Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul", a scris miercuri șeful ANPC pe pagina sa de Facebook.

El a explicat că unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată. Totodată, Constantinescu a atras atenția că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice inducerii în eroare a consumatorului.

"Acum este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenția asupra acestui fenomen. Din nou, se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiți. Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre. Dacă adăugăm și ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră", subliniază Horia Constantinescu, în postarea sa de pe rețeaua de socializare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gallus
pui