Fiat Chrysler Automobiles a convenit plata a 300 de milioane de dolari pentru închiderea unei investigații privind emisiile diesel din SUA

Fiat Chrysler Automobiles a convenit plata a 300 de milioane de dolari pentru închiderea unei investigații privind emisiile diesel din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2022

Divizia americană a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a recunoscut vineri că este vinovată de conspirație criminală și va plăti aproximativ 300 de milioane de dolari, într-un acord de recunoaștere a vinovăției, pentru a închide o anchetă de mai mulți ani a Departamentului de Justiție al SUA referitoare la fraudă privind emisiile de motorină, arată documentele instanței, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

FCA US, acum parte a grupului Stellantis, va plăti sancțiuni penale de aproximativ 300 de milioane de dolari, rezultate din eforturile sale de a sustrage cerințelor privind emisiile pentru peste 100.000 de camionete Ram mai vechi și SUV-uri Jeep din gama sa din SUA.

”FCA US s-a angajat într-o schemă pe mai mulți ani pentru a induce în eroare autoritățile de reglementare și clienții americani”, a spus procurorul general adjunct Kenneth Polite, adăugând că departamentul va face ”responsabile companiile care încearcă să plaseze profiturile mai presus de cinste, bună guvernare corporativă și remediere în timp util”, informează News.ro.

Judecătorul districtual al SUA Nancy Edmunds, din Detroit, a stabilit data pentru sentință pe 18 iulie.

Acordul include o penalitate de confiscare de 203,6 milioane de dolari și o amendă de 96,1 milioane de dolari.

Guvernul a remarcat că FCA US a plătit anterior o penalitate civilă de 311 milioane de dolari și despăgubiri de peste 183 de milioane de dolari pentru peste 63.000 de persoane, ca parte a unui proces colectiv referitor la emisiilor vehiculelor diesel.

FCA US va fi pusă sub supraveghere timp de trei ani.

Producătorul auto trebuie să efectueze o evaluare inițială a conformității sale cu Legea pentru aer curat și procedurile de inspecție și testare, să trimită un raport și să pregătească cel puțin două revizuiri și rapoarte ulterioare.

Vehiculele diesel afectate sunt modelle ale anilor 2014 - 2016.

FCA a fuzionat cu producătorul francez Peugeot PSA în 2021, pentru a forma Stellantis.

Trei angajați ai FCA din SUA au fost inculpați pentru conspirație în vederea fraudării Statelor Unite și pentru încălcarea Legii privind aerul curat și așteaptă judecarea.

Acordul de recunoaștere a vinovăției vine la cinci ani după ce grupul Volkswagen a pledat vinovat de acuzații penale, pentru a rezolva propria criză a emisiilor care a afectat aproape 600.000 de vehicule, într-un scandal care a devenit cunoscut sub numele de ”Dieselgate”.

viewscnt
Afla mai multe despre
fiat
crysler
emisii
diesel