Nissan îl ține pe Hiroto Saikawa, principalul regizor al debarcării lui Ghosn, în postul de CEO, deși Renault s-a opus

Nissan îl ține pe Hiroto Saikawa, principalul regizor al debarcării lui Ghosn, în postul de CEO, deși Renault s-a opus
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 17 mai 2019

Nissan a transmis că Hiroto Saikawa, actualul CEO al companiei, va fi menținut în funcție, în ciuda faptului că acționarul principal, Renault, a făcut presiuni pentru schimbarea acestuia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Consiliul de Administrație al Nissan a anunțat că au fost propuși noi directori în cadrul board-ului, aceștia urmând să fie votați de adunarea generală a acționarilor în luna iunie. Hiroto Saikawa rămâne CEO, Jean Dominique Senard și Thierry Bollore intră în board-ul companiei, alte persoane au fost înlocuite din Consiliul de Administrație. De asemenea, Yasuhiro Yamauchi rămâne Chief Operating Officer al companiei.

Hiroto Saikawa este principalul regizor al debarcării lui Carlos Ghosn din funcțiile de conducere în cadrul Nissan și totodată persoana care a coordonat întreg scandalul în care Ghosn a fost arestat și acuzat de mai multe fapte de fraudă în detrimentul Nissan. În același timp, Saikawa este cel care se opune, împreună cu acționarii japonezi, la fuziunea Nissan cu Renault. Francezii fac presiuni în continuare, așa cum au făcut și înainte de debarcarea lui Ghosn, ca Nissan și Renault să se apropie și mai mult în cadrul unui holding, însă nu reușesc să treacă de opoziția lui Saikawa.

Printre schimbările anunțate de Nissan se numără creșterea numărului de membrii ai CA, de la 8 la 11, dintre care 7 persoane vor fi independente.

BMW confirmă 4 lansări de mașini electrice în următorii doi ani CITEȘTE ȘI BMW confirmă 4 lansări de mașini electrice în următorii doi ani

O eventuală schimbare a lui Hiroto Saikawa era așteptată și în contextul unei evoluții dezastruoasă a companiei în ultimul an, cu o scădere dramatică a veniturilor și mai ales a profitului, cu aproape 50%. Aceste rezultate au condus la câștiguri mult mai mici pentru acționari, pierderea Renault din toată această poveste fiind de aproximativ 130 de milioane de euro.

Renault deține un pachet de 43,4% din Nissan, în timp ce Nissan controlează 15% din Renault, dar nu are drept de vot, potrivit legilor franceze.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
hiroto saikawa ceo nissan
actionari nissan
renault
renault nissan