Ponderea energiei regenerabile folosită în domeniul transporturilor din UE a crescut

Ponderea energiei regenerabile folosită în domeniul transporturilor din UE a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2024

Ponderea energiei regenerabile folosită în domeniul transporturilor s-a situat, în 2022, la 9,6% în Uniunea Europeană, în creștere cu 0,5 puncte procentuale (pp) față de 2021 (9,1%), dar cu 0,7 pp sub cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în 2020 (10,3%), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acest rezultat arată că mai sunt încă multe de făcut pentru a se îndeplini obiectivul stabilit prin Directiva 2023/2413, care prevede o pondere de cel puțin 29% de energie din surse regenerabile în cadrul consumului final de energie în sectorul transporturilor, până în 2030. Directiva oferă statelor membre posibilitatea de a alege realizarea unei ținte diferite: reducerea cu 14,5% a emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul transporturilor, scrie Agerpres.

VIDEO & FOTO Marca chinezească MG lansează la Geneva noul model pentru Europa, rival cu Dacia Sandero CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Marca chinezească MG lansează la Geneva noul model pentru Europa, rival cu Dacia Sandero

Suedia (29,2%) este de departe statul membru UE cu cea mai ridicată pondere a energiei regenerabile folosită în domeniul transporturilor și deja a îndeplinit ținta din 2030. Finlanda (18,8%) are de asemenea o pondere ridicată. Urmează un grup cu o pondere de aproximativ 10%: Țările de Jos, Malta, Belgia, Danemarca, Austria, Italia, Germania și Spania. România înregistrează o pondere de 8,23%.

Pe de altă parte, cea mai scăzută pondere a energiei regenerabile folosită în domeniul transporturilor s-a înregistrat în Croația (2,4%), Letonia (3,1%) și Grecia (4,1%).

Cea mai mare creștere din 2021 în 2022 a fost în Germania (1,9 pp), Țările de Jos (1,8 pp) și Ungaria (1,6 pp), iar cel mai semnificativ declin în Croația (minus 4,6 pp), Letonia (minus 3,3 pp) și Slovenia (minus 2,8 pp).

viewscnt
Afla mai multe despre
transport
energie
ue