Se discută luni în Guvern: Șoferilor le va fi interzis telefonul mobil, chiar doar ținut în mână

Se discută luni în Guvern: Șoferilor le va fi interzis telefonul mobil, chiar doar ținut în mână
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2019

Șoferilor le va fi interzis nu doar să vorbească la telefonul mobil, ci și să țină în mână un astfel de dispozitiv în timpul condusului pe drumurile publice, potrivit unui proiect de lege de modificare a codului rutier ce va fi discutat și posibil aprobat de Guvern în ședința de luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

De ce este important: În prezent, Codul Rutier prevede doar în cazul șoferilor că le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția aparatelor cu dispozitive tip ”mâini libere”/ hands free.

Un proiect de ordonanță, despre care Profit.ro a relatat anterior, extinde însă interdicția atât cu privire la categoriile de conducători de vehicule, cât și la tipul de dispozitive, precum și înăsprirea sancțiunilor de circulație în astfel de cazuri. Proiectul este primul de pe ordinea de zi a ședinței Executivului de mâine.

Contracte în valoare de 20 de milioane de euro pentru transport ecologic în Valea Jiului. Se va crea o linie de autobuze electrice între Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani CITEȘTE ȘI Contracte în valoare de 20 de milioane de euro pentru transport ecologic în Valea Jiului. Se va crea o linie de autobuze electrice între Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani

Potrivit datelor oficiale, 1 ianuarie 2016 – 1 noiembrie 2018, la nivel național, au fost constatate și sancționate 176.339 de încălcări ale normelor referitoare la interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul mersului, de către conducătorii de autovehicule, ba mai mult au exitsta accidente grave ca urmare a acestor încălcări.

Interdicția, extinsă pentru toate vehiculele și toate gadget-urile care trebuie operate manual

- Astfel, dacă în prezent, Codul Rutier interzice ”folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului”, potrivit modificărilor propuse: ”În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Această interdicție va fi valabilă nu doar în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, ci și ”în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare”.

Prin urmare, interdicția se va aplica inclusiv bicicliștilor sau utilizatorilor de alte vehicule care nu presupun obținerea unui permis de conducere.

Sancțiunile vor fi extinse și majorate 

În prezent, nerespectarea interdicșiei de a folosi telefonul mobil în timpul șofatului este sancționată cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni, respectiv 2-3 puncte amendă și 2 puncte de penalizare.

Sancțiunea vizează numai conducătorii de autovehicule, conducătorii celorlalte categorii de vehicule nefiind sancționați.

Proiectul de ordonanță reglementează, în schimb, sancțiunea cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (aceeași ca la conducătorii de autovehicule) și pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, în cazul săvârșirii contravenției ”ținerea în mână sau folosirea cu mâinile înorice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Totodată, este propusă noua sancțiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare, pentru săvârșirea de către șoferi a contravenției indicate.

De asemenea, în situația în care utilizarea telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, în acest caz va fi aplicată sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.

Vezi, în articolul inițial, exemple de accidente produse în urma utilizării mobilului pentru transmisiuni live pe Facebook și ce modificări vor fi făcute pentru examenul de permis.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
telefon
mobil
foto
video
inregistrare
dispozitiv
gadget
cond rutier
interdictie
interzicere
ordonanta
sanctiune
amenda
suspendare
permis
sofer
biciclist