Stellantis raportează scăderi ale vânzărilor și veniturilor în primul trimestru

Stellantis raportează  scăderi ale vânzărilor și veniturilor în primul trimestru
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 30 apr 2024

Raportul trimestrial al grupului Stellantis arată o scădere a veniturilor companiei, pusă pe seama declinului vânzărilor, dar și pe prețuri mai mici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Stellantis a înregistrat vânzări de 41,7 miliarde euro, în scădere cu 12% față de primul trimestru din 2023, în principal din cauza volumului mai scăzut al vânzărilor și de efectele nefavorabile ale mixului și cursului valutar, parțial compensate de prețurile mai scăzute.

FOTO ANUNȚ Pas important pentru un nou drum de mare viteză în Transilvania CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Pas important pentru un nou drum de mare viteză în Transilvania

Vânzările consolidate ale grupului au scăzut față de anul trecut la 1,3 milioane vehicule, cu 10% mai puține față de anul trecut. Compania justifică scăderea prin „acțiunile privind gestionarea producției și a stocurilor”. Același argument se regăsește și în motivele declinului VW.

Stocul total de vehicule noi ale Stellantis este de 1,3 milioane unități (inventarul companiei la 423 mii unități) la 31 martie 2024.

Pe segmentul de vehicule electrice, autoturisme și LCV-uri, vânzările au crescut cu 8%, respectiv 13%, comparativ cu primul trimestru din 2023.

VIDEO ANUNȚ Când va fi primul tronson deschis din Autostrada Moldovei CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ Când va fi primul tronson deschis din Autostrada Moldovei

„Deși este dificil să comparăm rezultatele din primul trimestru 2024 cu anul precedent din cauza tranzițiilor în portofoliul nostru de produse noi construite pe platforme noi, facem progrese clare în unele domenii cheie. Reducem stocul pentru a ne consolida puterea relativă a prețurilor, în pregătirea pentru ofensiva de produse noi care va avea loc anul acesta în regiunile cheie. În primul trimestru al anului 2024, am comercializat patru modele noi din 25 planificate pentru acest an, inclusiv 18 modele BEV. Acest lucru va deschide calea pentru o îmbunătățire semnificativă a creșterii noastre și a profitabilității în a doua jumătate a anului”, a declarat Natalie Knight, CFO Stellantis.

Vânzările au crescut în Orientul Mijlociu și Africa (+23%) și Europa (+6% față de trimestrul 1 din 2023).

Stellantis are un plan extins de lansări, cu trei modele complet electrice, Fiat Topolino, Maserati Grecale Folgore și Ram ProMaster EV, la care se adaugă startul producției de module de propulsie electrică proiectate și fabricate la Indiana Transmission (Statele Unite). Acestea au o putere de 250 kW, cele mai puternice din categoria lor, și vor fi instalate în următoarele vehicule proiectate pe platforma STLA Large (Dodge, Jeep, Alfa Romeo, Chrysler etc.).

De asemenea este programată producția de celule și module cu partenerii ACC din Europa, uramtă de LG Energy și Samsung SDI. Componentele bateriei vor fi asamblate pentru a forma pachete de baterii cu densitate mare de energie, cu o capacitate de 80 până la 120 kWh.

EXCLUSIV Scădere drastică la vânzările de electrice pentru Grupul Renault CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Scădere drastică la vânzările de electrice pentru Grupul Renault

Planurile includ însă și motoarele cu combustie: Începe producția noului motor diesel 2.2L MultiJet 4.0 (compatibil Euro 6e și 7) la uzina din Pratola Serra (Italia). Tot în Italia, prin intermediul joint-venture-ului eTransmissions Assembly, începe producția unei transmisii electrificate cu dublu ambreiaj, la Torino (Italia) pentru a alimenta următoarea generație de vehicule hibride.

Compania își reînnoiește angajamentul de a obține un profit operațional curent minim de două cifre pentru 2024, precum și un flux de numerar liber industrial pozitiv, în ciuda incertitudinilor macroeconomice.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis rezultate
venituri stellantis
profit stellantis