VW vrea să vândă acțiuni ale divizie de camioane Traton de un miliard de euro

VW vrea să vândă acțiuni ale divizie de camioane Traton de un miliard de euro
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 17 mai 2024

Divizia de camioane a Volkswagen, Traton, care cuprinde toate mărcile de camioane deținute de grupul german, listată pe bursă în urmă cu aproximativ cinci ani, și-ar putea majora pachetul free-float printr-o posibilă vânzare de acțiuni către investitori instituționali.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Volkswagen intenționează să vândă un nou pachet de acțiuni Traton, potrivit presei germane, care scrie că sunt luate în calcul acțiuni în valoare de 500 de milioane până la un miliard de euro care să majoreze free float-ul companiei de vehicule comerciale a VW. Informațiile neoficiale vorbesc despre o vânzare către investitori instituționali. În acest moment, între diviziile de autoturisme și cea de camioane și autobuze nu mai există foarte multe legături de producție astfel că o desprindere completă a Traton nu ar afecta sub nicio formă activitatea companiei VW.

VIDEO Investiție de 11 miliarde de lei pentru refacerea liniei de cale ferată Focșani-Roman CITEȘTE ȘI VIDEO Investiție de 11 miliarde de lei pentru refacerea liniei de cale ferată Focșani-Roman

Reprezentanții VW au precizat până acum doar că este o opțiune posibilă o eventuală vânzare. Vânzarea acțiunilor Daimler, care s-a desprins complet de Mercedes-Benz, este un model de succes pentru o astfel de vânzare la VW.

Grupul german Volkswagen controlează în continuare aproximativ 90% din Traton, o companie înființată prin fuziunea dintre MAN și Scania, inițial sub forma VW Truck & Bus și apoi în Traton. Anul acesta, acțiunile Traton au crescut cu mai mult de 60% de la începutul acestui an, ajungând la o valoare de piață de 16 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că un pachet de 500 de milioane de euro ar putea reprezenta circa 3% din companie.

Analiștii susțină că întrebarea în acest moment nu este dacă va vinde Traton acțiuni, ci când.

Surpriza Ford: EcoSport, care a fost fabricat la Craiova timp de 6 ani, se întoarce în Europa ca noul SUV hibrid. Va fi mai mare și concurent direct cu Dacia Duster 3 CITEȘTE ȘI Surpriza Ford: EcoSport, care a fost fabricat la Craiova timp de 6 ani, se întoarce în Europa ca noul SUV hibrid. Va fi mai mare și concurent direct cu Dacia Duster 3

Rezultatele financiare ale Traton din 2023 au fost spectaculoase, cu un profit aproape dublu față de anul anterior, după o creștere a veniturilor cu 16%, la 47 miliarde euro. Profitul operațional s-a dublat la 4 miliarde, cu o marjă de profit de 8,6%, față de 2,1 miliarde în 2022 și o marjă de 5,1%.

Compania va avea o Adunare Generală a Acționarilor pe 12 iunie, dată la care vor fi adoptate o serie de decizii importante pentru companie.

viewscnt
Afla mai multe despre
traton
actiuni traton
rezultate traton