Dell revine după 6 ani pe piața de capital

Dell revine după 6 ani pe piața de capital
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 dec 2018

Dell Technologies a revenit pe piața de capital, prin listarea la New York, după ce fondatorul companiei, directorul general Michael Dell, a retras-o de la bursă în urmă cu aproape șase ani în cea mai mare răscumpărare care a avut loc după criza financiară din 2008, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Listarea a avut loc după răscumpărarea acțiunilor DVMT.N, care urmau performanțele financiare ale producătorului de software Vmware, la care Dell deținea o participație de 81%. Tranzacția în numerar și acțiuni a fost de aproape 24 de miliarde de dolari, arată news.ro.

Răscumpărarea acțiunilor a permis Dell să evite o ofertă publică inițială clasică, care ar fi implicat o evaluare strictă din partea investitorilor, din cauza datoriilor companiei, de 52,7 miliarde de dolari.

FOTO Pe fondul lipsei de personal pe piața locală, Lidl lansează o campanie inedită, pe aeroporturi și la vamă, pentru a-i convinge pe românii din străinătate să revină în țară CITEȘTE ȘI FOTO Pe fondul lipsei de personal pe piața locală, Lidl lansează o campanie inedită, pe aeroporturi și la vamă, pentru a-i convinge pe românii din străinătate să revină în țară

Acțiunile Dell au deschis vineri la 46 de dolari pe unitate, conferind companiei o capitalizare de piață de 16 miliarde de dolari, potrivit datelor Refinitiv.

Compania a fost considerată un model al inovațiilor la începutul anilor 2000, experimentând comenzile online pentru PC-uri configurate la comandă și colaborând îndeaproape cu furnizorii asiatici de componente, pentru a-și asigura costuri foarte săczute de fabricație.

Dell a ratat însă trecerea industriei de profil la tablete, smartphone-uri și console pentru jocuri, iar vânzările sale au scăzut la circa 10% în trimestrul patru al anului 2012.

Michael Dell a fost nevoit să retragă Dell de la bursă și a căutat achiziții pentru a-și transforma compania din producător de PC-uri în furnizor de servicii IT, de la servere la rețele și securitate cibernetică. Strategia sa diferă de cea a rivalului HP, care s-a separat de Hewlett Packard Enterprise în 2016, considerând că două companii, una producătoare de hardware și una de servicii, vor fi mai eficiente.

FOTO Ofertă pe piață: Tina Burton vinde una dintre clădirile de birouri ale Conect Business Park din Pipera CITEȘTE ȘI FOTO Ofertă pe piață: Tina Burton vinde una dintre clădirile de birouri ale Conect Business Park din Pipera

Strategia Dell pare să dea rezultate, în special că marile companii recurg la furnizori de servicii pentru administrarea infrastructurii IT în sistem cloud.

Dell a raportat o creștere de 15% a veniturilor în ultimul trimestru, iar pentru 2019 anticipează venituri totale ajustate de 90,5-92 miliarde de dolari.

Compania deține în prezent o cotă de 17% pe piața mindială de PC-uri, fiind în urma HP (23%) și Lenovo (21%), potrivit datelor firmei Canalys.

viewscnt
Afla mai multe despre
dell
bursa