AIE: Producția de petrol a OPEC a atins un nivel record

AIE: Producția de petrol a OPEC a atins un nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2016

Producția OPEC a atins un nivel record în octombrie și se va menține la un nivel ridicat și în noiembrie, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie care scoate în evidență dificultățile cartelului de a adopta un plan de reducere a livrărilor la reuniunea de la sfârșitul acestei luni, transmite MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OPEC a convenit în septembrie, la Alger, să reducă livrările de petrol cu până la 2%, pentru a limita excedentul de ofertă de pe piața mondială care a dus la scăderea cotațiilor. De atunci, membrii organizației nu au reușit să cadă de acord asupra contribuției fiecăruia la îndeplinirea acestui obiectiv, scrie News.ro.

În raportul lunar referitor la piața petrolului se arată că producția OPEC a crescut în octombrie cu 230.000 de barili de petrol pe zi, la un nivel record de 33,83 milioane de barili de petrol pe zi, cu mult peste plafonul maxim propus.

Un astfel de nivel de producție arată că OPEC ar trebui să reducă livrările de petrol cu 830.000-1,33 milioane de barili pe zi, pentru a ajunge la plafonul convenit la întâlnirea de la Alger.

"Nu putem anticipa rezultatul reuniunii de pe 30 noiembrie, dar puteam vedea amploarea sarcinii care ne așteaptă”, se arată în raport.

Producția de petrol a OPEC a crescut în octombrie pentru a cincea lună consecutiv, după revenirea activităților în Nigeria și Libia, în timp ce livrările Irakului au atins un record de 4,59 milioane de barili pe zi.

Suprarealism de stat cu certificat ORNISS: Compania Uraniului ar putea fi obligată la despăgubiri după anularea achiziției unui studiu pentru salvarea sa CITEȘTE ȘI Suprarealism de stat cu certificat ORNISS: Compania Uraniului ar putea fi obligată la despăgubiri după anularea achiziției unui studiu pentru salvarea sa

Sarcina OPEC de restrângere a livrărilor de petrol este îngreunată de producători din afara cartelului, cum ar fi Rusia, Brazilia, Canada și Kazahstan, care și ei cresc producția.

”Asta înseamnă că și 2017 ar putea fi un an de creștere a licrărilor, la fel ca în 2016”, consideră AIE.

AIE a menținut pe de altă parte estimarea referitoare la creșterea cererii în acest an și în 2017, la 1,2 milioane de barili de petrol pe zi, chiar dacă prețurile au scăzut în ultimii doi ani.

Prăbușirea prețurilor petrolului de la peste 100 de dolari pe baril la jumătatea lui 2014 la sub 50 de dolari pe baril în prezent a obligat companiile să reducă cheltuielile și locurile de muncă, afectând economii ale unor state membre ale OPEC, în special pe cea a Venezuelei.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol