ANRE anunț: Ce se întâmplă cu obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalațiile prosumatorilor

ANRE anunț: Ce se întâmplă cu obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalațiile prosumatorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2024

Necesitatea ca prosumatorii să își instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producția proprie este determinată de faptul că în acest fel poate fi stabilit consumul propriu de energie electrică al prosumatorului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Totodată, obligația montării de către operatorii de distribuție a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalațiile prosumatorilor a devenit extrem de necesară deoarece producția și consumul prosumatorilor induc costuri foarte mari cu dezechilibrele la nivelul sistemului energetic, precizează Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, printr-un comunicat.

Reprezentanții ANRE subliniază că obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalațiile prosumatorilor a fost instituită încă din 2021 prin legislația națională, astfel că în baza prevederilor din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, operatorul de distribuție "asigură achiziționarea, montarea, sigilarea, verificarea, citirea și, dacă este cazul, înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalațiile utilizatorilor, conform reglementărilor ANRE", grupul de măsurare fiind definit astfel: "ansamblul format din contor și transformatoarele de măsurare aferente acestuia, precum și toate elementele intermediare care constituie circuitele de măsurare a energiei electrice, inclusiv elementele de securizare", scrie Agerpres.

Prevederile sunt aplicabile începând cu data de 31 decembrie 2021, data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative.

"Având în vedere faptul că obligația montării de către operatorii de distribuție a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalațiile prosumatorilor este prevăzută la art. 45 alin. (1) lit. a^1) din Lege, ANRE, în calitatea sa de elaborator a reglementărilor secundare în domeniul energiei electrice și a gazelor naturale, este obligat să respecte prevederile legale din legislația primară. Pentru implementarea dispozițiilor(...), în reglementările specifice racordării prosumatorilor la rețelele electrice de interes public au fost introduse la art. 26 alin. (2) și art. 27 alin. (3) din Procedura privind racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum și de producere aparținând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 19/2022, cu modificările și completările ulterioare, prevederi referitoare la contoarele de măsurare a energiei electrice produse. Această prevedere a fost introdusă în sprijinul prosumatorilor, cu scopul de a debloca racordarea la rețea a locurilor de consum și de producere ale acestora, astfel încât prosumatorii să poată beneficia de mecanismele de compensare/regularizare dispuse de cadrul legislativ în vigoare", precizează sursa citată.

ULTIMA ORĂ România a demarat executarea silită a Gabriel Resources pentru costurile procesului câștigat Roșia Montană CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a demarat executarea silită a Gabriel Resources pentru costurile procesului câștigat Roșia Montană

Astfel, spun reprezentanții ANRE, în contextul creșterii numărului de prosumatori, necesitatea ca aceștia să își instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producția proprie este determinată de faptul că prin montarea în instalațiile prosumatorului a contorului care măsoară energia electrică produsă se poate determina consumul propriu de energie electrică al acestuia, ca diferență dintre măsurătorile contorului care înregistrează energia electrică produsă și ale contorului din punctul de delimitare care înregistrează energia electrică produsă care nu a fost consumată și care este evacuată în rețea.

"În situația în care întreaga energie produsă este consumată la locul de consum și de producere al prosumatorului și în consecință, nu există un excedent de energie produsă care să fie evacuat în rețea, atunci autoconsumul este egal cu energia electrică înregistrată de contorul prevăzut în instalația prosumatorului pentru măsurarea producției de energie", explică ANRE.

Totodată, adaugă ei, contorul de măsurare a energiei electrice furnizează o serie de date extrem de importante precum cele necesare cunoașterii exacte a valorii energiei electrice produse, dar și a consumului asigurat de producția locală, iar prin centralizarea acestora va fi posibilă o raportare corectă și precisă a îndeplinirii țintelor angajate de către România. De asemenea, furnizează date pentru asigurarea unor funcționalități necesare îndeplinirii standardelor aferente serviciilor de transport și distribuție energie electrică, implementarea serviciilor de flexibilitate furnizate de operatorii de rețea, prevăzute în reglementările europene și în legislația internă și asigurarea rezilienței rețelelor electrice de distribuție la care se racordează prosumatorii.

"Lipsa datelor exacte privind consumul și producția efectivă a prosumatorilor poate avea drept consecință erori mari de prognoză, care la rândul lor generează costuri mult mai mari în piața de energie care sunt suportate de către toți consumatorii", punctează ANRE.

Pe de altă parte, obligația montării de către operatorii de distribuție a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalațiile prosumatorilor a devenit extrem de necesară, spun reprezentanții ANRE, deoarece producția și consumul prosumatorilor induc costuri foarte mari cu dezechilibrele la nivelul sistemului energetic.

Cu privire la costurile de achiziționare și montare a contorului inteligent în instalația de utilizare a prosumatorului, ei subliniază că acestea au un regim comun cu celelalte costuri ale operatorului de distribuție la care este racordată centrala electrică din surse regenerabile și sunt incluse în tarifele de distribuție, singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul fiind cutia de distribuție în care se va monta acest contor.

"Din informațiile pe care le deține ANRE, prețul mediu al unui contor este de aproximativ 100 euro/bucată cu toate costurile incluse. Dacă montajul acestora se face în 3-4 ani, deoarece sunt în curs de montaj SMI conform calendarului aprobat de ANRE până în 2028, efectul estimat la acest moment ar putea fi de maximum 0,2 lei/MWh. Montarea acestora este însă temporar suspendată, iar efectul asupra tarifelor de distribuție este nesemnificativ, spre zero", se mai menționează în comunicat.

Conform situației publicate pe site-ul ANRE, numărul de prosumatori racordați la rețelele de distribuție ale operatorilor de distribuție la data de 29 februarie 2024 era de 117.154, cu o putere instalată de 1.554,47 MW.

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) a solicitat, conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES, eliminarea obligativității instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori, pe care îl consideră inutil, și a atras atenția că aceste costuri, care sunt estimate la 100 de milioane de euro, vor fi suportate de toți consumatorii și prosumatorii din România, prin taxa de distribuție.

"ANRE nu renunță la contoarele inutile. Cu toate că 'taxa pe soare' a fost abrogată conform OUG 32/2024, ANRE continuă să solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori. Costul acestor contoare suplimentare inutile a fost estimat de APCE la 100 milioane de euro, valoare care include echipamentul, montajul și software-ul (estimat pentru 200.000 de prosumatori). ANRE recunoaște în scris: cele 100 milioane de euro vor fi suportate de toți consumatorii și prosumatorii din România prin taxa de distribuție. România nu are în acest moment o rețea energetică smart (smart-grid) pentru că acest lucru înseamnă instalarea de contoare inteligente la toți consumatorii din România. În loc să instaleze contoare acolo unde este nevoie, ANRE irosește 100 milioane de euro și dorește instalarea a câte două contoare inteligente la fiecare prosumator", au susținut reprezentanții APCE.

În opinia APCE, motivul pentru care se instalează două contoare la fiecare prosumator este faptul că ANRE și Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investițiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român.

"Pe cât pare de surprinzător, ANRE își recunoaște incompetența și comunică adevăratul motiv pentru care instalează două contoare la fiecare prosumator: Cu ajutorul celui de-al doilea contor (inutil), măsoară toată producția fotovoltaică inclusiv energia care nu este injectată în rețea, adică energia produsă și consumată direct de prosumatori (autoconsum). ANRE dorește să contorizeze această energie pentru raportare în fața organismelor europene. ANRE și Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investițiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român. În loc să facă investiții serioase în infrastructură, ANRE și Ministerul Energiei doresc să acopere lipsa de realizări prin această contorizare, chiar dacă asta înseamnă să plătim 100 milioane de euro pentru nimic", se arăta în comunicat.

APCE a solicitat eliminarea obligativității instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori și interpretarea "corectă și nepărtinitoare a legislației europene aflată în vigoare".

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
contoare