Borza propune acționarilor Hidroelectrica majorarea cu 10 milioane lei a capitalului filialei Hidroserv

Borza propune acționarilor Hidroelectrica majorarea cu 10 milioane lei a capitalului filialei Hidroserv
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 oct 2015

Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie Hidroelectrica, aflat în insolvență, a convocat AGA societății în data de 10 noiembrie, propunând pe ordinea de zi ca Hidroelectrica să majoreze capitalul social al filialei sale de servicii hidroenergetice Hidroserv cu 10 milioane lei, pentru evitarea dizolvării societății.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"În situația în care nu se procedează la majorarea capitalului social al Hidroserv, există un risc major, fie de deschidere a procedurii insolvenței, dar, mai ales, riscul ca orice persoană interesată să solicite instanței dizolvarea Hidroserv", se arată în nota de fundamentare a propunerii, semnată de șeful Euro Insol, Remus Borza.

Potrivit Legii societăților comerciale nr. 31/1990, atunci când activul net al unei societăți, reprezentând diferența dintre totalul activelor și totalul datoriilor, scade ca urmare a pierderilor înregistrate de companie sub jumătate din valoarea capitalului social, acționarii trebuie să decidă dacă respectiva companie își va mai desfășura activitatea, caz în care capitalul social trebuie diminuat, sau va fi dizolvată.

Hidroserv se află în această situație și, pentru a ieși din ea, are nevoie în total de peste 29 milioane lei. Euro Insol propune ca "diferența până la concurența sumei de jumătate din capitalul social, de 29,019 milioane lei, să fie acordată în funcție de indicatorii economici și de criteriile de performanță realizate în anul fiscal 2015 de Hidroserv", se arată în nota de fundamentare, unde se precizează că majorarea de capital a fost recomandată și de auditorul Deloitte.

În mai anul acesta, acționarii Hidroelectrica au decis majorarea capitalului cu aport în natură, reprezentând mijloace fixe aflate în folosința filialei, cu valoare totală de inventar de 1,779 milioane lei și valoare rămasă de amortizat de circa 639.000 lei.

În același document se menționează că Hidroserv se confruntă cu probleme financiare ca urmare a pierderilor preluate la fuziunea prin contopire a celor 8 filiale Hidroserv, în sumă totală de 42,86 milioane lei, pierderi neimputabile societății nou înființate. Fuziunea celor 8 filiale a început în 2013 și a fost înregistrată la Registrul Comerțului în august 2015.

Hidroserv are drept acționar unic Hidroelectrica. Producătorul de energie hidro este controlat de stat, prin Ministerul Energiei, cu 80% din acțiuni, 20% din titluri fiind deținute de Fondul Proprietatea.

În 2013, Hidroserv a disponibilizat 600 de persoane, iar de la 1 mai anul acesta, alte 300, încercând să treacă financiar pe plus, însă aceste concedieri nu au făcut decât să majoreze obligațiile de plată cu salariile compensatorii.

"Trebuie însă precizat că societatea, în anul 2015, trebuie să efectueze cheltuieli suplimentare cu plata salariilor compensatorii, care se ridică la o valoare de 8,183 milioane lei, care coroborate cu pierderea cumulată de 83,15 milioane lei va diminua și mai mult capacitatea societății de a-și continua activitatea, existând riscul de intrare în capacitate de plată", se afirmă în nota de fundamentare. 

În document se mai menționează că Hidroserv a luat o serie de măsuri pentru diversificarea lucrărilor de mentenanță și investiții, încercând să obțină comenzi și de la alți clienți decât Hidroelectrica, prin participarea la o serie de licitații, și că societatea și-a calibrat numărul de personal în funcție de programul de mentenanță al Hidroelectrica pe următorii patru ani, care include investiții de 40-45 milioane euro pe an.

"Trebuie menționată și situația tensionată din rândul sindicatelor care activează în cadrul societății, prin ridicarea de pretenții asupra drepturilor salariale restante, stabilite și obținute înainte de fuziune și neacordate din lipsa resurselor financiare de fostele societăți Hidroserv. Chiar dacă au fost stinse o parte din aceste drepturi salariale restante, starea de nemulțumire din rândul salariaților persistă și poate determina, prin acționarea în instanță, obligarea societății la plata acestora", se mai spune în nota de fundamentare.

Hidroelectrica se află pentru a doua oară în insolvență, din februarie 2014, prima procedură de reorganizare având loc în perioada iunie 2012 - iunie 2013. În primele șase luni ale acestui an, compania a obținut un profit record de 725 milioane lei, cu 42% mai mare decât profitul înregistrat în perioada similară a anului trecut, și o cifră de afaceri de 1,851 miliarde lei, cu 19% peste nivelul din primul semestru din 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidroserv
euro insol
remus borza
insolventa hidroelectrica