Centrală pe lemne: avantaje și dezavantaje

Centrală pe lemne: avantaje și dezavantaje
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 21 oct 2022

În timp ce prețurile la gazele naturale și la electricitate continuă să crească și nu dau semne de oprire, o centrală pe lemne oferă o alternativă potențial mai ieftină pentru încălzirea locuinței tale. Iată câteva avantaje și dezavantaje ale unei centrale pe lemne.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Pe lângă creșterea prețului, aparatele electrice, în special încălzitoarele de cameră, consumă multă energie electrică, ceea ce crește facturile de electricitate. Din aceste motive, oamenii au început să se orienteze spre achiziționarea de centrale pe lemne, deoarece acestea sunt disponibile în forme moderne cu avantaje uimitoare. După ce le vei cunoaște avantajele, cu siguranță că îți va plăcea să ai un astfel de echipament pentru a-ți încălzi casa pe timp de iarnă.

Avantaje

Centralele pe lemn din ziua de astăzi sunt foarte eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil. Acesta consumă mai puțin combustibil lemnos și generează mai multă căldură în comparație cu sobele tradiționale pe lemne.

Lemnul este ieftin sau adesea gratuit.  Capacitatea de a încălzi mai multe camere cu lemn poate elimina practic facturile de încălzire.  În unele cazuri, o centrală pe lemne se poate amortiza în primii doi ani de utilizare.  Pe o perioadă de zece ani, un proprietar de locuință sau o afacere poate economisi enorm în costurile de încălzire. 

Îți poți face casa mai sigură dacă plasezi centrala pe lemne afară sau într-o cameră separată de serviciu. Centralele pe lemne din ziua de astăzi vin cu cuptorul și coșurile de fum separat. Făcând acest lucru, îți vei proteja casa de pericolele de incendiu.

O centrală pe lemne elimină pericolele și mizeria asociate cu sobele tradiționale cu lemne. Arderea lemnelor într-o cameră separată destinată centralei elimină amenințarea monoxidului de carbon periculos sau epuizarea oxigenului care afectează calitatea aerului din interior.  Nu vei aduce oaspeți nedoriți în casă, cum ar fi insectele, deoarece lemnele vor rămâne în altă cameră.  Nu vor exista fum, cenușă, mirosuri și acumulări de funingine pe pereții și plafoanele din interiorul casei tale, deoarece vei arde lemnele în altă cameră. 

O centrală pe lemne eficientă din punct de vedere energetic maximizează procesul de ardere și de transfer de căldură pentru o mai bună livrare a căldurii.  Cu alte cuvinte, acestea ard mai complet și mai eficient și transferă o cantitate mai mare de căldură generată către locuința ta. Centrala pe lemne arde lemnele la o eficiență de 70 până la 80 la sută, adică o eficiență mare, ceea ce înseamnă o ardere mai completă și mult mai puțin fum. Centrala pe lemn va continua să îți țină casa caldă în timpul întreruperilor de curent electric sau de gaz, iar prețul lemnului rămâne în mod constant mai mic decât cel al gazului sau al electricității.

O centrală pe lemne are, de asemenea, un termostat de control care menține căldura la un nivel constant, ceea ce este uneori dificil de realizat cu o sobă sau un șemineu pe lemne tradițional.

Prin adăugarea unor accesorii suplimentare, o centrală pe lemne poate fi utilizată pentru încălzirea apei menajere, ceea ce reprezintă o economie suplimentară la factura de utilități.

Lemnul este regenerabil și neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon și reprezintă alegerea potrivită pentru un număr tot mai mare de oameni care sunt preocupați de mediul înconjurător.  Sursele convenționale de căldură, cum ar fi propanul, gazul natural, păcura și electricitatea, epuizează combustibilii noștri fosili de neînlocuit.  Recoltarea lemnelor de foc are un efect de tăiere asupra pădurilor, însă permite noi creșteri. Utilizarea lemnului ca și combustibil pentru încălzire este aprobată de autorități. Prin arderea lemnului, o resursă regenerabilă, o locuință medie va economisi suficient combustibil fosil neregenerabil pentru a face să funcționeze un automobil timp de un an întreg.

O centrală pe lemne este o modalitate simplă de a-ți încălzi casa sau afacerea. Ține-o aprinsă și menține lucrurile calde. Trebuie doar să alimentezi centrala de câteva ori pe zi. Și nu trebuie să te bazezi pe „rețea” pentru căldura casei tale. Este ideal pentru cei care doresc să trăiască în afara rețelei și să preia controlul asupra propriei încălziri în locuința lor.

Dezavantaje

Centrala pe lemne necesită să spargi lemnul în bucăți suficient de mici pentru a încăpea în sobă. Capacitatea mică a majorității centralelor pe lemne te obligă să adaugi lemn de mai multe ori pe parcursul zilei și al nopții pentru a menține un nivel constant de căldură. Trebuie să te simți confortabil să transporți lemnul în fiecare zi pentru a-ți încălzi casa. Trebuie să asiguri un spațiu de depozitare uscat pentru suficient lemn pentru a rezista pe toată durata iernii. O centrală pe lemne generează multă cenușă, murdărie și resturi pe care va trebui să le cureți în fiecare zi. Instalarea poate fi destul de costisitoare și este posibil să trebuiască să instalezi radiatoare și țevi în toată casa pentru a permite unei singure unități de încălzire pe lemne să încălzească fiecare cameră în mod egal.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrală pe lemne