CET-urile care rămân fără gaze ar putea avea furnizor de ultimă instanță dedicat

CET-urile care rămân fără gaze ar putea avea furnizor de ultimă instanță dedicat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 nov 2022

Producătorii de energie termică pe bază de gaze naturale care rămân fără sursă de combustibil iarna aceasta ar putea avea furnizor de ultimă instanță (FUI) dedicat lor, numit de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), potrivit amendamentelor la proiectul legii de aprobare a OUG nr. 119/2022 votate marți în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și analizate de Profit.ro. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2023, ANRE numește furnizor de ultimă instanță pentru locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale fiecărui producător de energie termică ajuns în situația de a nu avea asigurată furnizarea de gaze naturale. Furnizorul  de ultimă instanță numit are obligația ca, în perioada ianuarie – martie 2023, să asigure furnizarea gazelor naturale la locurile de consum ale producătorului de energie termică alocate acestuia de către ANRE″, stipulează unul dintre amendamentele introduse la comisii.

ULTIMA ORĂ Coaliția a decis cât le dă în plus pensionarilor. Majorare PLUS ajutor de la stat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Coaliția a decis cât le dă în plus pensionarilor. Majorare PLUS ajutor de la stat

Modificarea este necesară pentru că legislația în vigoare prevede că FUI este obligat să asigure timp de doar o lună gazele clienților cu consum anual mai mare de 28.000 MWh.

Date oficiale arată că mai mulți producători de energie termică pentru sistemele centralizate de încălzire a populației se află deja în portofoliul FUI de gaze naturale desemnați de ANRE pentru asigurarea consumului tuturor clienților fără furnizor concurențial. Aceștia sunt Electrocentrale Craiova din cadrul Complexului Energetic Oltenia, CET Iași, Colterm Timișoara și Serviciul Public Local de Termoficare, Apă și Canalizare Gheorghieni (județul Harghita).

Nouă lege pentru protejarea investitorilor imobiliari de „ONG-iștii procesomani“. Dezvoltatorii se simt șantajați CITEȘTE ȘI Nouă lege pentru protejarea investitorilor imobiliari de „ONG-iștii procesomani“. Dezvoltatorii se simt șantajați

Și Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică al Capitalei, întâmpină probleme la încheierea unui nou contract de aprovizionare cu gaze naturale, care să acopere consumul din iarna aceasta, după cum a relatat Profit.ro.

ANRE stabilește în fiecare lună, prin rotație, un singur FUI dintr-un număr total de șapte desemnați, obligat să preia alimentarea tuturor clienților rămași fără furnizor concurențial. Pentru ianuarie 2023, obligația cade în sarcina Premier Energy, iar în februarie 2023 vine rândul Romgaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
incalzire centralizata
cet-uri incalzire centralizata
producatori energie termica gaze naturale
romgaz elcen
fui gaze naturale