Chinezii au finalizat preluarea a 51% din distribuitorul de carburanți Dyneff de la Rompetrol

Chinezii au finalizat preluarea a 51% din distribuitorul de carburanți Dyneff de la Rompetrol
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 dec 2015

KMG International, fosta Rompetrol Group, parte a concernului energetic kazah de stat KazMunayGas, și compania privată chineză CEFC China Energy Company, au finalizat, joi, tranzacția prin care chinezii au preluat 51% din acțiunile subsidiarei Dyneff a KMG International, distribuitor și trader de produse petroliere cu operațiuni în Franța și Spania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"KMG International va continua să dețină o participație de 49% în cadrul Dyneff", se arată într-un comunicat al Rompetrol Rafinare, parte a KMG International.

Acordul privind tranzacția a fost semnat la finele lunii septembrie. KMG International, pe atunci Rompetrol Group, preluase Dyneff la finalul anului 2005, când Rompetrol era controlată de Dinu Patriciu.

"Obiectivul KMGI și CEFC este ca Dyneff să devină o platformă de dezvoltare în vestul Europei, beneficiind atât de acces sporit la surse de aprovizionare, cât și de sprijinul financiar necesar continuării și extinderii activităților și operațiunilor din sectorul energetic. Cei doi acționari se vor asigură ca Dyneff își va menține angajamentele comerciale și financiare în fața partenerilor săi financiari și de afaceri", se mai afirmă în comunicat.

În luna iulie a acestui an, Dyneff a obținut autorizația de a deveni furnizor de gaze naturale în Franța pentru persoane fizice și companii, precizează sursa citată.

În prezent, Dyneff este una dintre cele mai mari companii de distribuție carburanți din zona de sud a Franței. Compania livrează în fiecare an aproximativ 2,5 milioane metri cubi de produse petroliere prin trei canale majore de distribuție din Franța și Spania: 100 de benzinării sub brandul Dyneff si Rompetrol, 14 agenții comerciale si o capacitate de stocare totală de aproximativ 380.000 metri cubi.

Anul trecut, Dyneff a avut o cifră de afaceri de 1,88 miliarde euro și vizează, pentru 2015, majorarea acesteia la aproape 2,3 miliarde euro. Compania are sediul central în Montpellier. Până în 2014, Dyneff a fost condusă de Cătălin Dumitru, care ulterior a fost numit vicepreședinte al grupului Rompetrol.

Compania petrolieră de stat din Kazahstan, KazMunayGas, a confirmat oficial, marți, că a încheiat un acord cu firma privată chineză CEFC China Energy Company Ltd în baza căruia chinezii vor prelua o participație la subsidiara KMG International, fosta Rompetrol Group.

Anterior, Reuters informase că CEFC China Energy Company Ltd va prelua 51% din KMG International, care operează, printre alte active, rafinăriile Petromidia și Vega, precum și benzinăriile Rompetrol. Deal-ul face parte dintr-un pachet complex de tranzacții în sectoarele de petrol și gaze, energie nucleară și telecomunicații în valoare de peste 4 miliarde de dolari, convenit luni între autoritățile din China și Kazahstan.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
dyneff
kmg international
kazmunaygas
cefc china energy company