Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața carburanților, deoarece prețurile fără taxe au depășit media UE

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața carburanților, deoarece prețurile fără taxe au depășit media UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 feb 2017

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație sectorială pe piața carburanților, după ce prețurile fără taxe la carburanți au depășit ușor media Uniunii Europene, pentru a vedea cum s-au format prețurile, dar și cum s-a transpus directiva europeană privind stocurile obligatorii de carburanți, a declarat luni președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. Investigația ar putea dura un an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Mai ales în prima parte a anului trecut, prețurile în România fără taxe la benzină și la motorină sunt mai mari decât în marea majoritate a țărilor din UE, sunt peste media UE, ceea ce e un fenomen nou. Pentru că, tradițional, în România, prețurile fără taxe erau puțin sub media Uniunii Europene”, a spus Chirițoiu, în cadrul unui eveniment pe teme energetice, scrie News.ro.

Șeful autorității antimonopol argumentează necesitatea anchetei prin faptul că, față de prima parte a anului trecut, lucurile s-au schimbat sensibil.

“Este semi-adevărat că în România prețul carburanților este mai mare decât în Austria. Întrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decât media Uniunii Europene. Căutăm răspunsul”, a afirmat Chirițoiu.

Autoritatea de concurență va analiza de ce prețurile fără taxe la carburanți au urcat în ultimele luni, depășind media Uniunii Europene.

”Pentru noi este o evoluție surprinzătoare, o să vedem de ce, de la sfârșitul anului 2016, au crescut prețurile fără taxe, care acum sunt ușor peste media europeană”, a declarat Chirițoiu.

PFA - cine scapă de contribuțiile la pensie și cine plătește mai mult în acest an CITEȘTE ȘI PFA - cine scapă de contribuțiile la pensie și cine plătește mai mult în acest an

Consiliul Concurenței are astfel pârghia legală în care să ceară companiilor să-i furnizeze date care să explice acest comportament pe care oficialul îl numește ”straniu”.

”Vârful a fost în primul trimestru al anului 2016. Acum suntem la un procent peste media UE, deci foarte aproape de media UE. Problema e în curs de rezolvare. Undeva ceva s-a întâmplat la începutul anului trecut”, a menționat Chirițoiu.

"Pot să existe explicații pentru aceste comportamente, pentru aceste evoluții, pot fi schimbări în legislație sau pot fi alte explicații. Dar ne vom uita cu siguranță și la modificări de legislație care ar putea să explice această evoluție și dacă sunt cumva erori pe care le-am făcut noi sau alte autorități ale statului, dar acestea pot fi corectate", a adăugat el.

De asemenea, în acest an Consiliul Concurenței va finaliza multe investigații importante, a precizat șeful instituției.

”Va fi un an cu decizii semnificative. Mai multe investigații se vor finaliza în acest an decât anul trecut și unele din ele vizează cazuri foarte mari”, a mai spus președintele autorității de concurență.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
bogdan chiritoiu