Fondul Proprietatea contestă noul directorat de la Hidroelectrica

Fondul Proprietatea contestă noul directorat de la Hidroelectrica
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 iul 2017

Noua conducere executivă de la Hidroelectrica nu a fost desemnată în urma unui proces de selecție transparent și competitiv, propunerile venind ad-hoc în timpul ședinței Consiliului de Supraveghere, spun reprezentanții Fondului Proprietatea, acționar semnificativ al companiei. FP spune că noul directorat interimar urmează unei conduceri care a reușit o majorare a profitului cu 38% în primul trimestru din acest an, față de T1 2016.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Desemnarea noului directorat de la Hidroelectrica este contestată de Fondul Proprietatea (FP), cel mai important acționar privat la compania controlată de stat. FP nu contestă neapărat profesionalismul persoanelor numite, cât felul în care acestea au fost numite, în ignorarea principiilor de guvernanșță corporativă. „În ceea ce privește noii numiți, nu s-a desfășurat un proces de selecție transparent și competitiv, iar majoritatea membrilor Consiliului de Supraveghere au acționat neprofesionist, propunând ad-hoc candidați în timpul ședinței Consiliului de Supraveghere”, spune un comunicat al Fondului.

Producătorului de energie hidro a comunicat miercuri componența noului directorat al cărui președinte este Bogdan Badea, fost secretar de stat la Ministerul Energiei, ceilalți 2 membri fiind Mihai Zdru, fost director în cadrul transportatorului de energie Transelectrica și Marian Bratu, director al departamentului mentenanță din Hidroelectrica.

Chimcomplex Borzești a depus oferta pentru preluarea activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea CITEȘTE ȘI Chimcomplex Borzești a depus oferta pentru preluarea activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea

„Fiecare candidat a fost recomandat de cate un membru diferit al Consiliului de Supraveghere, fără a se ține cont de activitățile de baza ale companiei, ceea ce a condus la un Directorat compus din trei membri fără experiență dovedită în domeniul producției de hidroenergie sau al comerțului cu energie electrică, care nu va putea, prin urmare, gestiona activitățile principale ale companiei”, avertizează Fondul Proprietatea, acționar cu o deținere de 20% din acțiunile Hidroelectrica.

Prea multe interimate

Hidroelectrica este cea mai importantă companie românească așteptată de investitorii de la Bursa de Valori București pentru a fi listată, însă, deși are cale liberă către piața de capital după închiderea proceselor în justiție cu așa-numiții „băieți deștepți”, procesul este întârziat tocmai de cadrul de interimat în care au fost numit conducerile companiei.

„Este din ce în ce mai îngrijorător faptul că, în loc să fie excepții, interimatele a fost prelungite succesiv în ultimele 12 luni: acest nou interimat face parte din lunga serie de 3 numiri provizorii și 3 prelungiri de mandat pentru Directorat, la care s-au adăugat alte 3 numiri provizorii și 2 prelungiri pentru Consiliul de Supraveghere”, spune FP în comunicatul de astăzi.

Șanse tot mai mici pentru o listare la BVB în viitorul apropiat

La conferința de presă de după Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț a Fondului din această primăvară, managerul Greg Konieczny, din partea companiei de administrare Franklin Templeton, declara că "numai un miracol" putea aduce Hidroelectrica la cota BVB în acest an.

Acesta și-a exprimat și astăzi îngrijorarea față de soarta Hidroelectrica: „Există o evidentă lipsă de viziune și strategie în privința bunăstării și stabilității pe termen lung a Hidroelectrica, iar dacă va continua, această situație riscă să readucă compania în perioada neagră care a condus-o la insolvență."

„Numirile interimare au fost făcute fără respectarea elementară a principiilor de guvernanță corporativă”

Fondul Proprietatea a criticat și intrarea în insolvență a companiei în vara anului 2012, însă ulterior a fost mulțumit post-factum de administrarea specială asigurată de Remus Borza prin Euro Insol care a reușit să scoată compania de sub incidența contractelor păguboase cu „băieții deștepți” și să o readucă pe profit.

FP este mulțumit și directoratul interimar asigurat până recent, acesta obținând un profit net cu 38% mai mare în primele 3 luni ale anului față de perioada similară din 2016, ceea ce comunicatul califică a fi „rezultate financiare extraordinare”.

Față de modalitatea de selectare a conducerilor executive ale Hidroelectrica Fondul manifestă neîncredere: „Numirile interimare au fost făcute fără respectarea elementară a principiilor de guvernanță corporativă, care prevăd criterii și proceduri de transparență și profesionalism pentru selectarea Consiliului și a Directoratului. Prezumtiv, majoritatea membrilor interimari au fost recomandați în primul rând pe baza relațiilor personale sau legăturilor politice, fără a avea însă calificările profesionale și experiența relevantă prevăzute în Legea 111/2016.”

Volatilitatea de la nivelul conducerii companiei poate să afecteze producătorul de energie hidro, în viziunea Fondului. „Frecvență mare a acestor schimbări împiedică Hidroelectrica să adopte planul administrativ, fundamental pentru următorii 4 ani, ceea ce înseamnă că dezvoltarea, creșterea performanței, și, în cele din urmă, listarea companiei sunt grav obstrucționate”, conchide comunicatul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
hidroelectrica
greg konieczny