Fostul șef al Egis și CEO-ul Alas România, propuși supraveghetori la Complexul Energetic Oltenia

Fostul șef al Egis și CEO-ul Alas România, propuși supraveghetori la Complexul Energetic Oltenia
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 oct 2015

Gheorghe Știrbu, fost director general al subsidiarei românești a companiei franceze de construcții, infrastructură și utilități Egis, și Bogdan Hanganu, CEO-ul Alas România, producător de beton și agregate parte a grupului austriac Asamer Holding, au fost propuși pentru funcția de membri ai Consiliului de Supraveghere al companiei de stat Complexul Energetic Oltenia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Propunerile apar într-un convocator actualizat al AGA de la CE Oltenia programată în data de 19 octombrie și au fost formulate ca urmare a renunțării la mandate a doi dintre membrii actuali ai Consiliului de Supraveghere, Alin Chițu și Felicia Răcășanu.

Alin Chițu este membru în CS la CE Oltenia din mai 2013, fiind totodată partener la firma de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații. Felicia Răcășanu este director general adjunct în Ministerul Energiei. 

Gheorghe Știrbu este fost director general al subsidiarei românești a companiei franceze de construcții, infrastructură și utilități Egis și are în prezent propria sa firmă de consultanță în management și afaceri. Știrbu a fost și membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. A mai deținut funcții de director în cadrul Erste Bank, Vodafone sau Țiriac Bank, precum și funcția director general al Energoconstrucția.

Bogdan Hanganu, de profesie avocat, este CEO-ul Alas România, producător de beton și agregate parte a grupului austriac Asamer Holding.

CE Oltenia a înregistrat un profit operațional (EBITDA) de 392,72 milioane lei în primul semestru din 2015, triplu față de rezultatul similar aferent primei jumătăți a anului trecut, și o cifră de afaceri de 1,231 miliarde lei, cu 4,85% mai mare decât în S1 2014. Profitul brut a fost de 13,562 milioane lei, față de o pierdere de 193,52 milioane lei în prima jumătate a anului trecut.

"Rezultatul brut obținut a fost puternic influențat atât de faptul că nu au fost achiziționate certificatele de emisii de CO2 aferente producției de energie din semestrul I, cât și de pierderea înregistrată din activitatea financiară", se arată în ultimul raport semestrial al companiei. 

Directorul general al Complexului, Laurențiu Ciurel, a fost trimis luna trecută în judecată de DNA în dosarul Ponta-Șova pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din perioada în care era director general al Complexului Turceni.

Potrivit DNA, complexurile energetice Turceni și Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (circa 5,6 milioane euro), din care 2.737.054,27 lei reprezintă prejudiciul suferit de Complexul Rovinari și 16.939.402,52 lei – cel suferit de ComplexulTurceni. CE Oltenia, condus de Laurențiu Ciurel, nu s-a constituit parte civilă în dosar până la data finalizării rechizitoriului DNA în cauză, potrivit procurorilor.

Potrivit unor documente guvernamentale obținute în exclusivitate de Profit.ro, Complexul Energetic Oltenia și compania chineză de stat China Huadian Engineering intenționează să formeze o societate mixtă în parteneriat public-privat, Huadian Oltenia Energy SA, care să implementeze proiectul construirii unui nou grup energetic, de 600 MW, la termocentrala Rovinari, compania mixtă urmând să contracteze, în acest sens, un împrumut bancar în valoare de peste 574 milioane euro, reprezentând mai mult de două treimi din valoarea totală estimată a investiției, de 847,63 milioane euro.

CE Oltenia a disponibilizat în acest an aproape 2.000 de angajați, care au primit până la șase salarii medii brute drept compensații, iar alte 1.070 de persoane au fost externalizate, astfel că numărul salariaților producătorului de energie a ajuns la 15.400. De asemenea, compania a anunțat că va angaja prin licitație o companie de consultanță care să elaboreze un plan de restructurare și să analizeze inclusiv cu câte grupuri să rămână în funcțiune compania de stat.

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari și Brăila, asigură peste 20% din producția de energie electrică al României. Complexul a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW și este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ce oltenia
complexul energetic oltenia
ministerul energiei
laurentiu ciurel
dosarul ponta-sova