FOTO Târgu Mureș - Biogazul rezultat din fermentarea nămolului, utilizat ca energie electrică și termică

FOTO Târgu Mureș - Biogazul rezultat din fermentarea nămolului, utilizat ca energie electrică și termică
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2024

Operatorul Regional al serviciilor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare în județul Mureș, Compania Aquaserv, a anunțat finalizarea unui proiect de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea biogazului rezultat din fermentarea nămolului de la stația de epurare a municipiului Târgu Mureș, situată în Cristești, pentru producere de energie electrică și termică, în valoare de peste 2 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Proiectul a fost finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021.

FOTO Românii de la Prime Batteries și \ CITEȘTE ȘI FOTO Românii de la Prime Batteries și "regele eolienelor" au conectat la rețeaua națională cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România

Potrivit reprezentanților companiei, proiectul a avut ca rezultat înlocuirea instalației vechi pentru generarea energiei cu un echipament nou, care permite ca biogazul rezultat din fermentarea nămolului provenit din tratarea apelor uzate să fie utilizat ca energie electrică și termică la stația de epurare a apelor uzate din Cristești, transmite Agerpres.

Managerul pe operațiuni tratare ape în cadrul Companiei Aquaserv, Baurer Csaba, a spus că soluția tehnică este reprezentată de patru bioturbine, iar prin această tehnologie se reduc semnificativ emisiile de CO2.

„Reușim să acoperim cam 70% din necesarul de energie electrică a stației de epurare și ne apropiem de 90% din necesarul de energie termică. Este un indicator foarte important în aceste proiecte, cantitatea de bioxid de carbon care va fi redusă. Aici s-a făcut o echivalență cu 300 de autoturisme care parcurg 25.000 de km pe an. Cu atât se va reduce emisia de CO2”, a declarat Baurer Csaba, într-o întâlnire cu presa.

Germania a închis 15 centrale electrice pe cărbune, chiar de Paștele Catolic CITEȘTE ȘI Germania a închis 15 centrale electrice pe cărbune, chiar de Paștele Catolic

Până acum, la stația de epurare a municipiului Târgu Mureș biogazul produs în procesul de stabilizare anaerobă a nămolului era valorificat cu ajutorul unei instalații de cogenerare care se apropia de expirarea duratei de viață, fiind pusă în funcțiune în anul 2000, tot prin intermediul unui proiect cu finanțare internațională.

Prin implementarea proiectului, instalația de cogenerare care funcționa cu ajutorul unui motor termic pe gaz (biogaz/gaze naturale) de 455 kWe/711 kWt, a fost înlocuită cu o instalație de cogenerare de înaltă eficiență, compusă din patru module de microturbine (4×200 kWe) și o putere aproape dublă, de 800 kWe/1.500 kWt.

Wizz Air închiriază aeronave CITEȘTE ȘI Wizz Air închiriază aeronave

Pe lângă reducerea emisiilor cu efect de seră, investiția prezintă și un avantaj financiar net de peste 270.000 de euro/an.

Din valoarea totală a proiectului, de 2.118.189 euro, suma de  1,8 milioane de euro este finanțare nerambursabilă prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, iar cofinanțarea în valoare de 318.189 euro a fost asigurată de către companie.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
namol