Gerea: Avem asigurate stocurile de gaze naturale pentru iarnă

Gerea: Avem asigurate stocurile de gaze naturale pentru iarnă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 oct 2015

România are asigurate stocurile de gaze pentru această iarnă și, în plus, țara noastră va continua investițiile în capacitatea de stocare, dar și de utilizare a acestui tip de combustibil, a declarat joi ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Noi ne-am pregătit, avem stocurile de gaze, avem capacitățile de producție. Toate aceste capacități de producție, să spunem, sunt pregătite pentru iarnă. Ținem legătura cu dispeceratul național, deci lucrurile în mod normal ar trebui să fie în regulă și să traversăm cu bine și această iarnă", a spus ministrul Energiei, după ce a participat la secțiunea dedicată energiei de la Bucharest Forum 2015, organizat de Institutul Aspen.

El a susținut că există stocurile de gaze necesare pentru iarnă.

"În acest moment avem stocul care să asigure toată iarna și România va investi în continuare pentru creșterea și a capacității de stocare, dar și a capacității de a utiliza aceste stocuri", a mai declarat ministrul.

Scăderea consumului de gaze naturale în România în ultimii doi ani a determinat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să reducă stocurile de gaze pe care furnizorii au obligația de a le înmagazina în depozite subterane în vederea iernii 2015-2016 cu 11,5% față de nivelul normei de stocare aferent iernii trecute. ANRE stabilește stocurile minime de gaze pentru sezonul curent de iarnă în baza consumului efectiv înregistrat în ultimii doi ani.

Astfel, potrivit unui ordin al ANRE, publicat în Monitorul Oficial, furnizorii de gaze naturale trebuie să înmagazineze, până la finalul acestei luni, o cantitate totală de 17,477 milioane MWh de gaze, cu peste 2 milioane MWh mai mică (-11,5%) decât cea pe care au avut obligația de a o stoca pentru iarna trecută (19,765 milioane MWh). Pentru iarna de acum doi ani, 2013-2014, stocul total minim de gaze naturale fusese stabilit la 24,14 milioane MWh.

Consumul de gaze naturale al României a scăzut accentuat în 2013 și 2014, după un vârf de consum înregistrat în perioada 2010 - 2012. Consumul a scăzut cu peste 8% în 2013 și cu încă 4% anul trecut. Principala cauză a fost reducerea masivă a consumului din industrie, în special cel al producătorilor de îngrășăminte chimice, o serie de combinate majore încetându-și sau reducându-și activitatea, dar și al centralelor electrice pe gaze naturale, ca urmare a creșterii masive a producției de energie electrică din surse regenerabile.

Din aceeași cauză, s-au redus drastic și importurile de gaze naturale de la gigantul rus Gazprom. Anul trecut, importurile de gaze au scăzut la jumătate față de 2013. În 2015, din aprilie încoace, România nu a mai importat deloc gaze din Rusia.

Potrivit ANRE, iarna aceasta, România își va asigura din import doar 3% din necesarul de gaze. Iarna trecută, importurile au reprezentat circa 4% din consum. Scăderi masive față de anii anteriori, cum ar fi 2013, când importurile de la Gazprom au depășit 12% din consum. De anul viitor, România ar putea renunța cu totul la importuri, întrucât producția internă ar putea fi capabilă să asigure integral consumul.

viewscnt
Afla mai multe despre
stocuri gaze naturale
andrei gerea
ministerul energiei
anre