Germania ar pierde 5% din PIB în cazul unui embargo asupra gazelor rusești, estimează Bundesbank

Germania ar pierde 5% din PIB în cazul unui embargo asupra gazelor rusești, estimează Bundesbank
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2022

Un embargo european imediat asupra gazelor naturale importate din Rusia ar putea costa Germania anul acesta până la 5% din PIB-ul său, potrivit unei estimări publicate de Banca Centrală a Germaniei, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

''PIB-ul real al Germaniei ar putea fi cu până la 5% sub previziuni'' în cazul unei opriri, voluntare sau forțate, a importurilor de gaz rusesc, ceea ce ar echivala cu o scădere a producție naționale germane cu 180 de miliarde de euro, menționează Bundesbank în raportul său economic lunar pentru aprilie, scrie Agerpres.

Borealis, companie lider în Europa și în care OMV a făcut cea mai mare tranzacție din istoria grupului, aduce încă o divizie în România, având în spate și un fond de investiții din Abu Dhabi CITEȘTE ȘI Borealis, companie lider în Europa și în care OMV a făcut cea mai mare tranzacție din istoria grupului, aduce încă o divizie în România, având în spate și un fond de investiții din Abu Dhabi

Într-un asemenea scenariu, economia germană ar putea intra în recesiune, în timp ce inflația ar crește cu 1,5% în 2022 și cu 2% în 2023 față de valorile prognozate.

Un embargo asupra gazului rusesc este un subiect de discuții aprinse între statele UE după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Germania se numără printre statele UE ostile unui asemenea embargo împotriva Rusiei, dat fiind că anul trecut 55% din importurile germane de gaze au provenit din această țară. ''Dorim să evităm o criză economică dramatică, pierderea a milioane de locuri de muncă și închiderea unor uzine care nu ar mai fi apoi niciodată redeschise'', a explicat vineri cancelarul Olaf Scholz.

Cu toate acestea, guvernul german, care deja a redus anul acesta la 40% procentul gazelor rusești în totalul importurilor de gaze, are în plan să renunțe complet la gazele din Rusia până la jumătatea anului 2024. Pentru aceasta au fost alocate recent trei miliarde de euro destinate achiziției unor terminale plutitoare pentru importul de gaze naturale lichefiate (GNL). Însă achiziția acestor gaze, aduse cu nave transportatoare de gaz, este mai costisitoare decât cea a gazelor transportate prin conductele existente.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
bundesbank
gaze