GRAFIC Dezechilibrul din sistemul național de transport al gazelor s-a accentuat. România, aproape de starea de risc privind aprovizionarea

GRAFIC Dezechilibrul din sistemul național de transport al gazelor s-a accentuat. România, aproape de starea de risc privind aprovizionarea
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 feb 2018

Starea de dezechilibru a sistemului național de transport al gazelor s-a accentuat miercuri dimineață, comparativ cu marți, volumul efectiv de gaze aflat în conductele magistrale fiind de 33,881 milioane metri cubi la ora 8, față de 37,298 milioane metri cubi cu 24 de ore înainte, potrivit datelor Transgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, cantitatea de gaze din sistemul național de transport se află în continuare sub limita de funcționare la parametri normali a acestuia, ca urmare a consumului mare, determinat de temperaturile extrem de scăzute.

Indicatorul Line Pack, care arată volumul efectiv de gaze care se află în sistem într-un anumit moment, era, miercuri la ora 8, la nivelul de 33,881 milioane metri cubi, față de 37,298 milioane metri cubi cu 24 de ore înainte. În urmă cu un an, pe 28 februarie 2017, nivelul era de peste 45 milioane metri cubi. Ulterior, volumul a continuat să scadă, ajungând la 33,240 milioane metri cubi la ora 12.

Niveluri mai scăzute, de până la sub 31 milioane metri cubi, s-au înregistrat în ianuarie 2016, potrivit datelor Transgaz.

Boeing va construi viitoarea generație de avioane Air Force One, într-un contract de 3,9 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Boeing va construi viitoarea generație de avioane Air Force One, într-un contract de 3,9 miliarde de dolari

Starea optimă a sistemului este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normală este între 38 și 44 milioane de metri cubi, stări de dezechilibru există între 33 și 38 milioane de metri cubi, iar dacă valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, există stări de risc.

Potrivit operatorului de sistem, starea de dezechilibru nu are drept consecință efectivă o stare de pericol cu privire la transportul gazelor în sistemul național de transport gaze, ci este o consecință directă a unor stări și consumuri excepționale.

"O astfel de clasificare stabilește punctul de plecare de la care Operatorul Sistemului Național de Transport începe să ia măsurile prevăzute de Regulamentele europene și legislația națională, în vederea menținerii în parametri optimi a transportului de gaze la nivel național", se precizează în explicațiile Transgaz cu privire la limitele de funcționare ale sistemului național de transport al gazelor, afișate pe site-ul companiei.

Sursă: Transgaz

Sursă: Transgaz

Sursă: Transgaz

Sursă: Transgaz

EXCLUSIV Gigi Becali negociază cu soția lui Adamescu cumpărarea hotelului Rex din Mamaia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigi Becali negociază cu soția lui Adamescu cumpărarea hotelului Rex din Mamaia

Potrivit unor surse din piață, în urmă cu o lună, compania Transgaz a cerut reducerea cu 25% a producției Romgaz și cu 40% a OMV Petrom, pe motiv că presiunea în sistem este prea mare, existând riscul unor explozii. Acum, situația s-a inversat și nu este exclusă apariția unei probleme de aprovizionare sau măcar a unei presiuni scăzute în rețeaua care alimentează Capitala.

O posibilă explicație, pe lângă reducerea producției interne, este aceea că Gazprom și-a redus exporturile către România ca urmare a majorării cererilor venite de la clienții săi din Europa Occidentală cu care are semnate contracte pe termen lung, și nu sezonier (ca în cazul României), și la volume extrem de ridicate.

De asemenea, Romgaz nu dispune de tehnologia care sa-i permită sa scoată gaze din depozitele subterane de înmagazinare la presiune ridicată, astfel încât să contrabalanseze cererile abrupte de pe piață, mai ales în condițiile în care depozitele au fost deja parțial golite urmare a avansului cererii.

Contactați de Profit.ro cu privire la evoluția livrărilor de gaze ale Gazprom în raport cu solicitările clienților din România, reprezentanții Transgaz nu au transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Întâlniri între oficiali britanici și români din Marea Britanie privind drepturile acestora după Brexit CITEȘTE ȘI Întâlniri între oficiali britanici și români din Marea Britanie privind drepturile acestora după Brexit

Administrația Națională de Meteorologie anunță că va fi în continuare extrem de frig în întreaga țară. Pentru Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, precum și pentru Capitală se menține codul portocaliu de ger, până în 1 martie, la ora 10.00. De asemenea, miercuri, până la ora 20.00, este cod portocaliu de vreme rea pentru județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea. Școlile rămân închise în continuare în București și în unsprezece județe, în două dintre acestea - Teleorman și Ilfov - cursurile fiind suspendate inclusiv vineri.

Potrivit meteorologilor, se menține avertizarea cod galben de frig în toată țara, până joi, la ora 10.00.

”Valul de frig va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece”, au anunțat meteorologii.

Aceștia precizează, de asemenea, că se menține, tot până joi la ora 10.00, codul portocaliu de temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
alimentare gaze naturale
gazprom
romgaz
transgaz
import gaze naturale
necesar gaze naturale
siguranta aprovizionare gaze naturale