GRAFIC Moment istoric: Bateriile au ajuns cea mai mare sursă de energie a Californiei

GRAFIC Moment istoric: Bateriile au ajuns cea mai mare sursă de energie a Californiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2024

Unitățile de stocare a energiei în baterii au reprezentat principala sursă de alimentare a rețelei electrice a Californiei în seara zilei de marți, 16 aprilie, fiind pentru prima data în istorie când se întâmplă acest lucru, scrie publicația de specialitate Renew Economy.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Sistemul energetic din California este unul dintre cele mai mari din lume, iar statul american însuși reprezintă a cincea economie a lumii ca PIB.

Jumbo a spart bariera miliardului de euro. Pregătește încă 3 magazine în România. \ CITEȘTE ȘI Jumbo a spart bariera miliardului de euro. Pregătește încă 3 magazine în România. "Nu vom vinde la prețuri excesive!"

Astfel, la vârful de consum din seara menționată, timp de circa 2 ore, instalațiile de stocare au injectat în rețeaua californiană peste 6.000 MW, depășind producția tututor celorlalte surse de electricitate, respectiv centralele pe gaze naturale, parcurile fotovoltaice și eoliene, hidrocentralele și reactoarele nucleare.

Precedentul record de producție al stocării californiene fusese de 5.625 MW, fiind atins în februarie anul acesta. În urmă cu 5 ani, în 2019, maximul de producție atins în cursul anului se cifrase la numai 120 MW.

Sursă: Renew Economy, cont X Joe Deely

Sursă: Renew Economy, cont X Joe Deely

Bittnet semnează un contract semnificativ prin compania Toptech din grup, care câștigă spațiu pentru dublarea plafonului de credit la BRD CITEȘTE ȘI Bittnet semnează un contract semnificativ prin compania Toptech din grup, care câștigă spațiu pentru dublarea plafonului de credit la BRD

În octombrie 2023, reglementatorul californian al sectorului energiei (California Energy Commission - CEC) anunța că statul ajunsese la o putere totală instalată în baterii de stocare de 6.600 MW, din care 5.200 MW reprezentau unități de mari dimensiuni.

Alți 1.900 MW de stocare sunt în curs de construire, însă CEC estimează că este nevoie de un total instalat de nu mai puțin de 52.000 MW pentru atingerea țintei de decarbonare integrală a producției de energie a Californiei până în 2045.

Tesla va cere acționarilor să restabilească pachetul de compensații de peste 55 miliarde dolari pentru Musk CITEȘTE ȘI Tesla va cere acționarilor să restabilească pachetul de compensații de peste 55 miliarde dolari pentru Musk

″Sistemele de stocare a energiei reprezintă un excelent exemplu de utilizare a tehnologiilor emergente pentru a crea rețeaua energetică a viitorului, sigură, echitabilă și cu costuri rezonabile″, spunea toamna trecută vicepreședintele CEC, Siva Gunda.

Rețeaua californiană a stabilit și alte recorduri în ultima perioadă. Ponderea regenerabilelor în acoperirea consumului a fost de 100%, pe perioade cuprinse între 15 minute și 6 ore, în 30 din ultimele 38 de zile. În urmă cu circa o săptămână, California a doborât un nou record de producție a parcurilor fotovoltaice mari, aceasta ajungând la aproape 17.800 MW.

Pe de altă parte, sistemul energetic californian s-a confruntat în ultimii ani și cu mari probleme de alimentare, pe fondul creșterii producției surselor regenerabile intermitente și închiderii multor capacități de producție clasice, în bandă.

Președintele Ford spune că nu încearcă să împingă mașini electrice „pe gâtul nimănui” CITEȘTE ȘI Președintele Ford spune că nu încearcă să împingă mașini electrice „pe gâtul nimănui”

În România, a fost conectat recent la rețea un sistem de stocare de 24 MW, însă segmentul este încă la început de drum. Există și un proiect de 74 MW.

Anterior, exista o singură instalație integrată în sistemul energetic național, cu putere de 7 MW, precum și mai multe autorizații de înființare emise de ANRE pentru proiecte în domeniu, asociate cu viitoare centrale de producție de energie regenerabilă intermitentă. De asemenea, jucători externi majori și-au manifestat interesul pentru piața românească de profil.

Ministerul Energiei a relansat, la începutul lunii februarie, un apel de proiecte pentru finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care se vizează sprijinirea construirii unei capacități totale de stocare a energiei în baterii de până la 480 MW. Bugetul schemei de ajutor de stat este de aproape 80 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
stocare energie electrică
instalație stocare energie
baterie stocare energie
atr stocare transelectrica