Grupul Mol - profit în scădere

Grupul Mol - profit în scădere
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2024

Grupul Mol a înregistrat în primul trimestru un profit înainte de impozitare de 382 milioane de dolari, în scădere cu 29% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Potrivit sursei citate, rezultatele grupului au fost influențate de taxele guvernamentale, schimbările din segmentul Downstream, efectele nefavorabile generate de prețul mai mic al gazelor în segmentul Upstream, dar și de evoluția favorabilă a dinamicii non-fuel în segmentul Consumer Services, scrie Agerpres.

Vânzările de automobile din China sunt în scădere, în pofida succesului mașinilor hibride plug-in CITEȘTE ȘI Vânzările de automobile din China sunt în scădere, în pofida succesului mașinilor hibride plug-in

"În timp ce am gestionat provocările generate de mediul extern, am avut capacitatea de a genera rezultate solide. Stabilitatea noastră este cheia pentru a întări securitatea fluxului de aprovizionare în Europa Centrală și de Est și de a efectua investiții strategice, așa cum este și complexul de polioli pe care îl vom inaugura în curând în urma unei investiții de 1,3 miliarde de euro. În luna martie am prezentat o agendă ambițioasă de investiții care face parte din strategia noastră actualizată care are rolul de a crește competitivitatea Mol, precum și a industriei din ECE. În ciuda presiunii generate de politicile guvernamentale asupra performanței noastre, ne menținem angajamentul de a ne continua călătoria de tranziție energetică și de a crește suveranitatea energetică pe viitor", a afirmat Zsolt Hernadi, Chairman și CEO al Grupului Mol.

Potrivit sursei citate, rezultatele din segmentul Downstream au fost susținute atât de marjele din sectorul petrochimic, cât și de cele din rafinare, dar vânzările mai mici din producția proprie au influențat performanța.

"Măsurile guvernamentale suplimentare din Ungaria continuă să aibă un impact asupra rezultatelor, taxa pe bază de venituri, taxa Brent Ural și taxa CO2 influențând considerabil rezultatele trimestriale", se mai spune în comunicat.

Totodată, segmentul Consumer Services a înregistrat o îmbunătățire continuă a marjei din vânzarea produselor non-fuel (produse gastro, produse alimentare și non-alimentare). De asemenea, și câștigul din vânzarea unor stații de carburanți a contribuit la rezultatele din primul trimestru.

"În ciuda faptului că dimensiunea rețelei de stații din Ungaria a scăzut din cauza unor acorduri anterioare de achiziție, volumul vânzărilor de carburanți a crescut cu 6% de la an la an, în timp ce marja unitară pentru carburanți a scăzut cu 2% de la an la an", se mai precizează în comunicat.

Costul de producție la nivel de grup a rămas neschimbat de la an la an, în ciuda presiunilor inflaționiste generale, datorită scăderii prețurilor la electricitate, a producției mai mari și a orientării către active cu costuri mai mici.

"Serviciile de economie circulară au fost afectate de realizarea unor venituri mai mici decât cele estimate în urma aplicării responsabilității extinse a producătorilor (EPR). Sistemul de garanție-returnare (DRS în Ungaria) este în funcțiune de la 1 ianuarie, cu aproximativ 2.400 de aparate automate de colectare instalate și disponibile în puncte de retail de pe teritoriul Ungariei. Performanțele sectorului Gas Midstream au fost marcate de efectul combinat al unui mediu macroeconomic favorabil și al schimbării cererii de servicii de transport regional", susțin reprezentanții grupului.

Grupul Mol este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie și retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, o forță de lucru dinamică formată din 24.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
mol
profit