GSP, compania deținută de Gabriel Comănescu, poate fi mare beneficiar: a semnat un contract de antrepriză generală a proiectului Midia cu BSOG, de aproape 400 milioane dolari

GSP, compania deținută de Gabriel Comănescu, poate fi mare beneficiar: a semnat un contract de antrepriză generală a proiectului Midia cu BSOG, de aproape 400 milioane dolari
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 nov 2018

GSP Offshore SRL (GSP), companie controlată de omul de afacerii român Gabriel Comânescu, ar putea fi marele beneficiar al unei eventuale decizii finale de investiție favorabile a Black Sea Oil & Gas SRL (“BSOG”) în legătură cu exploatarea gazelor din Perimetrul Midia. Vineri, GPS a semnat cu BSOG și partenerii acestei companii, Petro Ventures Resources SRL (Petro Ventures) și Gas Plus International B.V. (Gas Plus), un contract de antrepriză generală pentru toate lucrările offshore și onshore constând în serviciile de proiectare, achiziție, construcție, instalare și punere în funcțiune ("EPCIC") precum și Contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare, în vederea realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Execuția contractului EPCIC, care va fi realizată doar în cazul luării Deciziei Finale de Investiție în proiectul MGD, acoperă achiziția, construirea, instalarea și punerea în funcțiune a ansamblului submarin de producție aferent zăcământului Doina, construcția, instalarea și punerea în funcțiune a unei noi platforme de producție automate, amplasată pe zăcământul Ana, care va fi construită în șantierul GSP din Constanța, sistemul de conducte submarine ce va lega platforma de producție de țărm, conducta de pe uscat și noua stație de tratare a gazelor („STG”) care va fi construită în satul Vadu.

De asemenea, un alt contract a fost încheiat pentru forajul celor cinci sonde de producție (o sondă submarină pe zăcământul Doina și patru sonde de producție pe zăcământul Ana), pentru care GSP va mobiliza platforma de foraj de tip jack-up GSP Uranus.

Construirea întregii infrastructuri a proiectului va fi realizată în aproximativ doi ani. “Estimăm că 70% din costurile aferente activităților contractate, care reprezintă majoritatea costurilor totale ale proiectului în valoare de 400 milioane dolari, vor reprezenta aport în România”, precizează BSOG într-un comunicat.

FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de \ CITEȘTE ȘI FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de "Elefantul Arab" vândut șeicilor din Kuweit. Ce se va întâmpla cu firmele din energie - anunț la Profit Energy.forum

„În conformitate cu obiectivul nostru de a aduce acest proiect în punctul în care partenerii și acționarii vor putea lua decizia de a investi, am anunțat recent semnarea contractului de transport al gazelor cu Transgaz precum și un acord de vânzare a gazelor cu firma ENGIE. Acum suntem bucuroși să anunțăm că am încheiat cu cel mai mare contractor offshore din România, Contractul de antrepriză generală EPCIC și Contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare pentru proiectul nostru MGD. Proiectul de pionierat MGD ar putea acoperi 10% din necesarul de gaze naturale al României, va utiliza serviciile contractorilor și subcontractorilor locali, va livra gaze naturale pe piața din România și va aduce beneficii semnificative atât comunității noastre locale, cât și țării”, afirmă Mark Beacom, Directorul General Executiv al BSOG.

Potrivit acestuia, însă, adoptarea unei decizii favorabile de investiție este încă departe, în pofida contractelor semnate. „Abilitatea noastră de a lua o decizie finală de a investi, odată ce am parcurs toate etapele rămase din proiect, este condiționată de aprobarea partenerilor și acționarilor, aprobare care la rândul ei depinde de impactul pe care noua Lege Offshore, în special noile prevederi fiscale cuprinse în lege, îl va avea asupra deciziei menționate de a trece la realizarea investițiilor în proiectul respectiv”, susține Beacom.

GSP efectuează servicii integrate offshore pentru industria de petrol și gaze și operează o flotă extinsă și diversificată, inclusiv opt platforme mobile de foraj offshore: GSP Atlas, GSP Fortuna, GSP Jupiter, GSP Magellan, GSP Orizont, GSP Prometeu, GSP Saturn și GSP Uranus. De asemenea, operează douăsprezece nave multifuncționale de asistență și aprovizionare offshore, o navă pentru evacuare medicală de urgență și trei nave pentru construcții marine: o barjă pentru instalarea conductelor submarine și pentru operațiuni de ridicare de mare tonaj, o barjă semi-submersibilă, o navă pentru instalarea conductelor submarine și două macarale plutitoare, precum și mai multe ROV-uri/roboți submarini comandați de la distanță și un echipament de scufundare prin saturație.

FOTO Statul nu reușește să execute silit activele sechestrate ale Rompetrol. Prima țintă, fostul sediu cu 10 etaje al companiei de pe Calea Victoriei, ofertat din nou la vânzare, dar la preț mai mic UPDATE Precizări ale Serinus CITEȘTE ȘI FOTO Statul nu reușește să execute silit activele sechestrate ale Rompetrol. Prima țintă, fostul sediu cu 10 etaje al companiei de pe Calea Victoriei, ofertat din nou la vânzare, dar la preț mai mic UPDATE Precizări ale Serinus

"Suntem mândri că am fost selectați pentru acest proiect important pentru România. Compania GSP s-a lansat în domeniul construcțiilor offshore în anul 2009 și a dobândit o experiență valoroasă în proiecte similare în alte țări. Experiența noastră locală și globală în domeniul forajelor și construcțiilor offshore, alături de activele și capabilitățile noastre din România, ne vor permite să realizăm cu succes proiectul MGD“, susține directorul general al GSP, Gabriel Comănescu.

Black Sea Oil & Gas SRL, deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deține o participație de 65% și calitatea de operator.

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul.

La 31 decembrie 2017, grupul avea 45 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.600 de kilometri de rețea de distribuție în 39 de municipalități deservind peste 72.000 de utilizatori finali, și un număr de 181 de angajați. Gas Plus deține o participație de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.

Petro Ventures, un grup privat de investiții, deține o participație de 20% în concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.

viewscnt
Afla mai multe despre
gps
comănescu
bsog
marea neagră
investitie