Havrileț, ANRE: Prețul plătit de consumatori pentru energia electrică ar putea scădea cu 1-2% de la 1 iulie

Havrileț, ANRE: Prețul plătit de consumatori pentru energia electrică ar putea scădea cu 1-2% de la 1 iulie
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2016

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar putea reduce tariful de transport aprobat companiei Transeletrica, un monopol al trasportului de electricitate, caz în care consumatorii vor plăti cu 1-2% mai puțin pentru energia electrică consumată, a declarat luni președintele autorității, Niculae Havrileț.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ANRE a anunțat recent că va propune în comitetul de reglementare reducerea tarifului mediu pentru transportul energiei electrice practicat de Transelectrica cu 10,8%, la 18,7 lei/MWh, precum și scăderea cu 6,3% a tarifului pentru serviciul de sistem, la 12,88 lei/MWh, în perioada 1 iulie 2016 - 30 iunie 2017, scrie News.ro.

”Există în prezent discuții pentru scăderea tarifului de transport pe energie electrică. Prețul energiei electrice ar putea scădea cu 1-2% de la 1 iulie. Din prețul final, acest tarif de transport reprezintă circa 7%”, a spus Havrileț, în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2016, organizat de către Consiliul Național Român al Comitetului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Reducerile acestor tarife sunt prevăzute în două proiecte elaborate de ANRE. Transelectrica a solicitat tarife mai mari, însă autoritatea a respins propunerile companiei.

Datoria externă a României a scăzut cu 1,6 miliarde euro în primele trei luni, la 88,4 miliarde euro CITEȘTE ȘI Datoria externă a României a scăzut cu 1,6 miliarde euro în primele trei luni, la 88,4 miliarde euro

Astfel, Transelectrica a cerut un tarif mediu pentru serviciul de transport de 19,78 lei/MWh și un tarif pentru serviciul de sistem de 16,01 lei/MWh.

Compania Transelectrica este controlată de Ministerul Economiei și a fost criticată în ultimii ani pentru lipsa investițiilor în modernizarea rețelelor.

Deși încasează bani din tarifele fixate de ANRE, compania a făcut puține investiții în ultimii ani, preferând să distribuie profitul acționarilor, sub formă de dividende.

Totuși, șeful ANRE a precizat, recent, că societatea de stat a cerut aprobare pentru un plan de investiții de un miliard de euro pentru următorii cinci ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie
anre
niculae havrilet