Ieftinirea energiei angro - Nuclearelectrica: Profit înjumătățit, supraimpozit zero

Ieftinirea energiei angro - Nuclearelectrica: Profit înjumătățit, supraimpozit zero
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 ian 2024

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, estimează pentru 2024 un profit net de 1,272 miliarde lei, cu 47,8% mai mic decât cel preliminat pe 2023, de 2,437 miliarde lei, în condițiile unei reduceri prognozate similare a veniturilor din exploatare, de la 7,58 la 4,43 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Principalele cauze sunt dublarea procentului din producție pe care compania este obligată să îl vândă la preț reglementat de 450 lei/MWh, prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE), și scăderea cotațiilor pe piața liberă angro.

România împrumută 4 miliarde de dolari de pe piețele externe, similar cu prima ieșire pe extern din ianuarie anul trecut CITEȘTE ȘI România împrumută 4 miliarde de dolari de pe piețele externe, similar cu prima ieșire pe extern din ianuarie anul trecut

″În anul 2024, nivelul programat al veniturilor din vânzarea energiei electrice este de 4,3 miliarde lei, redus cu 3,1 miliarde lei, de la 7,4 miliarde lei nivel realizat preliminat în anul 2023. Ca o particularitate a anului 2024, prin MACEE, SNN are obligația să vândă către OPCOM până la 80% din producția de energie electrică la prețul reglementat de 450 lei/MWh. Prin comparație, în anul 2023, SNN a avut obligația să vândă prin MACEE către OPCOM aproximativ 45% din producția de energie electrică, la același preț reglementat de 450 lei/MWh″, se arată într-un document al companiei.

Potrivit sursei citate, SNN estimează per total, pentru 2024, un preț mediu de vânzare sub cel reglementat, respectiv de 412,36 lei/MWh fără tarif de transport sau de 416,10 lei/MWh, cu luarea în calcul și a valorii dezechilibrelor pozitive estimate valoric și a tarifului de transport. Prin comparație, în primele 9 luni din 2023, Nuclearelectrica a vândut energie la preț mediu de 723,36 lei/MWh.

FOTO - ANUNȚ la Autostrada Moldovei: Marcăm astăzi un alt moment important! Noi lucrări lansate cu peste 1 miliard lei CITEȘTE ȘI FOTO - ANUNȚ la Autostrada Moldovei: Marcăm astăzi un alt moment important! Noi lucrări lansate cu peste 1 miliard lei

Operatorul consideră că, urmare a scăderii prețurilor de vânzare, nu va avea de plătit anul acesta suprataxa specifică impusă producătorilor de energie, respectiv contribuția la Fondul de Tranziție Energetică, aceasta aplicându-se exclusiv veniturilor suplimentare din tranzacții încheiate la cotații de peste 450 lei/MWh.

″Scăderea prețului mediu de vânzare a energiei electrice pentru anul 2024 conduce la un nivel al cheltuielii cu contribuția la Fondul de Tranziție Energetică de 0 lei, comparativ cu cheltuiala cu contribuția la Fondul de Tranziție Energetică realizată în anul 2023, de 2,7 miliarde lei″, se menționează în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit nuclearelectrica
preț vânzare nuclearelectrica
supraimpozitare nuclearelectrica