Importurile de petrol ale Chinei din Rusia au rămas în martie aproape de un nivel record

Importurile de petrol ale Chinei din Rusia au rămas în martie aproape de un nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 apr 2024

Rusia a rămas principalul furnizor de petrol al Chinei în martie, în timp ce rafinăriile sale au preluat livrări de petrol Sokol, afectate de sancțiunile occidentale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Importurile de petrol ale Chinei din Rusia, inclusiv livrările prin conducte și transporturile maritime, au crescut cu 12,5% pe an, până la 10,81 milioane de tone, sau 2,55 milioane de barili pe zi (bpd), luna trecută, potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor, scrie News.ro.

Marea Britanie se confruntă cu o penurie de medicamente fără precedent CITEȘTE ȘI Marea Britanie se confruntă cu o penurie de medicamente fără precedent

Cantitatea este destul de aproape de recordul lunar anterior, de 2,56 milioane bpd, atins în iunie 2023.

Șapte petroliere ruse sancționate au descărcat petrol Sokol în porturile chineze, în martie, în timp ce Rusia s-a străduit pentru a elimina excesul livrări eșuate, ca urmare a înăspririi sancțiunilor americane.

Peste 10 milioane de barili de petrol furnizați de Sahalin-1, o unitate a Rosneft, au stat în depozite în ultimele trei luni, pe fondul dificultăților de plată și a sancțiunilor impuse firmelor de transport maritim și navelor care transportă țiței.

Stocurile de țiței rusești pentru păstrare în rezerve strategice de către CNOOC, companie chineză deținută de stat, a stimulat și importurile din Rusia.

Datele companiei de consultanță Kpler estimează că transporturile maritime din Rusia vor atinge un record de 1,82 milioane bpd, inclusiv 440.000 bpd de petrol Sokol și 967.000 de bpd de ESPO.

Rusia a fost principalul furnizor al Chinei pe tot parcursul anului 2023, livrând 2,14 milioane bpd, în ciuda sancțiunilor occidentale și a introducerii unui plafon de preț după invadarea Ucrainei de către Kremlin, în 2022.

În coordonare cu alți membri ai OPEC+, Rusia a optat pentru o reducere voluntară a producției de țiței de 300.000 bpd în primul trimestru al anului, pentru a susține prețurile energiei.

Importurile chineze din Arabia Saudită, anterior cel mai mare furnizor al Chinei, au totalizat 6,3 milioane de tone în martie, sau 1,48 milioane bpd, în scădere cu 29,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Riadul a declarat că își va extinde reducerea voluntară a livrărilor de 1 milion bpd până la sfârșitul lunii iunie, lăsând producția la aproximativ 9 milioane bpd.

ULTIMA ORĂ Gigantul francez Michelin mută parte din producție din Polonia în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul francez Michelin mută parte din producție din Polonia în România

Cel mai mare exportator din lume a menținut prețul oficial de vânzare din martie al tipului său emblematic de petrol Arab Light către Asia la 1,50 USD peste media Oman/Dubai, în timp ce Regatul căuta să-și asigure cota de piață.

Importurile efectuate în perioada ianuarie-martie din Malaezia, un punct de transbordare pentru mărfurile sancționate din Iran și Venezuela, au crescut cu 39,2%, până la 13,7 milioane de tone, sau 3,23 milioane bpd.

Datele au arătat 375.296 de tone de petrol importate din Venezuela, în urma unui transport rar de 352.455 de tone de țiței venezuelean în februarie, pe fondul unei relaxări temporare a sancțiunilor SUA asupra Caracasului. Sancțiunile au fost reimpuse de joi, după ce SUA au declarat că președintele Nicolas Maduro nu și-a îndeplinit angajamentele electorale.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
rusia