INFOGRAFICE RECORD Prețul spot al energiei a sărit de 3.000 de lei/MWh. Avarie la centrala Iernut

INFOGRAFICE RECORD Prețul spot al energiei a sărit de 3.000 de lei/MWh. Avarie la centrala Iernut
scris 23 aug 2022

Prețul mediu al energiei electrice cu livrare în ziua de marți a atins un nou record istoric, de peste 3.000 de lei/MWh, fiind cel de-al doilea preț ca mărime pentru această zi din Europa, după cel din Ungaria. Pe lângă presiunea externă - prețuri de peste 610 euro/MWh fiind înregistrate și pe alte piețe regionale - o presiune suplimentară a fost pusă de oprirea accidentală a centralei Romgaz de la Iernut, în urma unei avarii, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

UPDATE Recordul a rezista doar o zi, prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de miercuri de pe piața pentru ziua următoare, pe care se tranzacționează un volum echivalent cu peste 50% din consumul intern, fiind de stabilit la 3083 lei/MWh (631 euro/MWh), cu 75 de lei peste cel aferent livrarilor de marti, de 3.008 lei/MWh (sau 616 euro/MWh).

Urmărește-ne și pe Google News
Idee radicală: Suspendați piața spot de energie electrică! Unde s-a luat o măsură similară CITEȘTE ȘI Idee radicală: Suspendați piața spot de energie electrică! Unde s-a luat o măsură similară
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un nou record istoric a fost înregistrat și în ceea ce privește prețul orar, de 4.152,5 lei/MWh, pentru intervalul orar 19-20.

Marti, Ungaria este singurul stat european cu un preț mai ridicat decât cel din România, de 617 euro/MWh. Un preț identic cu cel din România se înregistrează și pe celelalte piețe regionale cu care România este interconectată: Grecia, Bulgaria, Slovacia, Cehia și Austria.

De prețuri spot mai reduse de 3 ori, de 138 euro/MWh, beneficiază Spania și Portugalia, care au decis deconectarea pieței de electricitate de cea a gazului natural.

Germania, veste proastă - Factura la gaze va crește cu câteva sute de euro pe an. Companiile au decis să-și acopere pierderile prin scumpiri, de la clienți CITEȘTE ȘI Germania, veste proastă - Factura la gaze va crește cu câteva sute de euro pe an. Companiile au decis să-și acopere pierderile prin scumpiri, de la clienți

Duminică, s-a înregistrat o avarie la centrala Romgaz de la Iernut, cu o capacitate instalată de 200 MW. Explicația de pe site-ul operatorului de sistem Transelelctrica: “Declansare Iinie 220kV, punere la pământ în circuitele de curent continuu. Remediere defecțiuni circuite apă abur”.

Centrala de la Iernut ar urma să fie repusă în funcțiune pe 29 august.

Miercuri ar trebui să intre în revizie programată între orele 8 și 16 și hidrocentrala de la Râul Mare, cu o capacitate de aproape 200 MW.

Marți, la ora 11, România avea o producție de aproximativ 6000 MW și un consum de 7000 MW, importând 1000 MW.

ANUNȚ Începe reducerea consumului de gaze CITEȘTE ȘI ANUNȚ Începe reducerea consumului de gaze

Energia hidro, cu 1600 MW produși, și cea nucleară, cu 1300 MW, erau cele mai importante surse de generare. Parcrile eoliene produceau doar 200 MW, iar cele fotovoltaice 500 MW.

În luna iulie, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.813 lei/MWh, de aproape patru ori mai ridicat decât cel din perioada similară a anului trecut, de 474 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
pzu
opcom
record
iernut