Investigația UE asupra parcurilor eoliene tensionează relațiile dintre Bruxelles și Beijing

Investigația UE asupra parcurilor eoliene tensionează relațiile dintre Bruxelles și Beijing
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 apr 2024

Comisia Europeană a anunțat că va demara investigații asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai multe state membre UE, de teama unei concurențe incorecte create de subvențiile chineze. În replică, Beijingul a criticat comportamentul "protecționist" al blocului comunitar, ceea ce a pus presiune asupra relațiilor dintre UE și China, relatează platforma media European Newsroom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat investigații asupra furnizorilor chinezi de turbine eoliene, care sunt destinate pentru o serie de parcuri eoliene construite în Spania, Grecia, Franța, România și Bulgaria, aceasta fiind cea mai recentă măsură a Bruxelles-ului care vizează subvențiile de care au beneficiat producătorii chinezi de tehnologie verde, bănuiți că subminează concurența corectă,scrie Agerpres.

Premier Energy finalizează achiziția CEZ Vânzare, care devine Premier Energy Furnizare CITEȘTE ȘI Premier Energy finalizează achiziția CEZ Vânzare, care devine Premier Energy Furnizare

Comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager, a anunțat demararea acestei investigații într-un discurs pronunțat la Universitatea Princeton din SUA. "China este pentru noi, simultan, un partener în combaterea schimbărilor climatice, un competitor economic, și un rival sistemic. Iar ultimele două dimensiuni sunt din ce în ce mai convergente", a declarat Vestager în discursul său.

Potrivit organismului de lobby WindEurope, turbinele eoliene chineze sunt oferite oferite în prezent în Europa la prețuri de până la 50% mai mici decât cele produse în Europa, într-un moment când Bruxelles-ul vrea o creștere semnificativă a producției de energiei regenerabilă, cu obiectivul ajungerii la emisii zero de gaze cu efect de seră în 2050. În cadrul producției sale de energie regenerabilă, UE vrea să se îndepărteze de supra-dependența de tehnologia chineză ieftină.

În Spania de exemplu, grupul chinez China Three Gorges Group este implicat în procedurile de licitație pentru două mari proiecte de energie regenerabilă, care împreună au o capacitate de 1.500 de MW de energie verde. La ambele licitații, grupul chinez concurează cu unele nume mari de pe piața europeană de electricitate, precum Naturgy, Engie și Verbund.

Vineri, ministrul chinez al Comerțului a acuzat Comisia Europeană că urmărește acțiuni "protecționiste", în dauna inițiativelor verzi, prin lansarea de investigații asupra subvențiilor chineze. "Nu înțelegem cum, pe de o parte, Comisia Europeană flutură stindardul dezvoltării sustenabile verzi iar, pe de altă parte, se angajează în operațiuni protecționiste", a declarat ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, cu prilejul unui forum economic Italia-China organizat în orașul Verona.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire: "Europa trebuie să își redobândească puterea economică"

Îngrijorate de impactul asupra economiilor lor, UE și SUA urmăresc cu atenție progresele economice ale Beijingului.

"Economiile noastre nu pot absorbi asta. Este periculos nu numai pentru competitivitatea noastră. Pune în pericol și securitatea noastră economică. Am văzut cum dependențele unilaterale pot fi utilizate împotriva noastră. Și de acea Europa, nu doar SUA, reacționează", a spus Vestager la New Jersey.

Ancheta UE asupra parcurilor de turbine eoliene vine la scurt timp după criticile formulate recent de SUA față de capacitățile industriale în exces ale Chinei. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat recent că Washington-ul "nu va accepta" ca produsele chineze la prețuri reduse să inunde piața mondială.

SUA sunt îngrijorate că subvențiile Beijingului vor duce la și mai multe capacități de producție decât poate absorbi piața mondială, rezultatul fiind o explozie a exporturilor ieftine în sectoare precum panourile fotovoltaice și vehiculele electrice, și sugrumând astfel creșterea acestor sectoare în alte părți.

DS Smith, cu investiții substanțiale în România - cumpărată de un rival american CITEȘTE ȘI DS Smith, cu investiții substanțiale în România - cumpărată de un rival american

Săptămâna trecută, miniștrii Economiei din Germania, Franța și Italia, primele trei economii din zona euro, s-au întâlnit în apropiere de Paris cu prilejul celei de a treia reuniuni trilaterale cu privire la puterea economică a Europei și actualele provocări la adresa securității economice, inclusiv a celor venite din China.

"Europa trebuie să își redobândească puterea economică, trebuie să redobândească riscul și inovația, și trebuie să își redobândească prosperitate", a declarat ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire. Potrivit acestuia, "nimeni nu poate accepta ca europeni să vadă cum prosperitatea lor relativă se diminuează comparativ cu cea a americanilor", adăugând că China și SUA "nu vor oferi niciun fel de discounturi Europei" și subliniind că "nu există nicio secundă de pierdut" în definirea strategiei economice a UE.

Trenuri electrice în Bulgaria, panouri fotovoltaice în România

Noile investigații asupra turbinelor eoliene vin după anchetele anterioare ale UE privind subvențiile chineze pentru panouri fotovoltaice, automobile electrice și trenuri, în contextul escaladării tensiunilor comerciale cu Beijingul. Inițiativa a fost lansată conform noilor reguli introduse anul trecut cu obiectivul de a împiedica subvențiile străine să submineze concurența corectă în UE.

UE a demarat prima sa anchetă, conform Regulamentului privind subvențiile străine, în luna februarie, când aluat în vizor o subsidiară a producătorului chinez de material rulant CRRC, care a luat parte la o licitație privind furnizarea de trenuri electrice demarată de Bulgaria. Investigația a fost închisă după ce acea subsidiară s-a retras din procedura de licitație.

O a doua investigație vizează producătorii chinezi de panouri fotovoltaice, care au participat la o licitație având drept obiect
proiectarea, construirea și exploatarea unui parc fotovoltaic în România, proiect finanțat parțial cu fonduri europene.

"În urmă cu doar o săptămână, am demarat investigații asupra ofertelor depuse de companii chineze, care este posibil să fie avantajate în mod incorect, la licitațiile pentru panouri fotovoltaice în România", a spus Vestager în discursul său ținut la Princeton.

Conform Regulamentului UE privind subvențiile străine, companiile sunt obligate să notifice participarea lor la procedurile de licitație publică din UE, atunci când valoarea estimată a acestor contracte depășește 250 milioane de euro și atunci când compania a beneficiat de o contribuție financiară străine de cel puțin patru milioane de euro dintr-o terță țară în ultimii trei ani de dinainte de notificare.

Regulamentul privind subvențiile străine a intrat în vigoare la 12 iulie 2023. Regulile permit Comisiei Europene să adreseze distorsiune provocate de subvențiile străine și deci permit UE să asigure un mediu concurențial egal pentru toate companiile care își desfășoară activitatea pe piața internă, în timp ce rămâne deschisă la comerț și investiții.

În urma examinării preliminare a tuturor observațiilor, Comisia a considerat că este justificat să inițieze o investigație aprofundată pentru doi ofertanți la licitația din România, deoarece există suficiente indicii că ambele au primit subvenții străine care denaturează piața internă.

O ofertă de achiziție a BP din partea grupului saudit de stat ADNOC arată vulnerabilitatea la preluări a companiilor britanice mari CITEȘTE ȘI O ofertă de achiziție a BP din partea grupului saudit de stat ADNOC arată vulnerabilitatea la preluări a companiilor britanice mari

Impasul continuă în domeniul vehiculelor electrice

În discursul ținut la Universitatea Princeton, Vestager s-a referit și la îngrijorările mai vechi ale UE cu privire la concurența incorectă din partea producătorilor chinezi de vehicule electrice.

"În luna octombrie a anului trecut, Comisia Europeană a lansat o investigați asupra importurilor de vehicule electrice din China. Dacă vom ajunge la concluzia că acele automobile electrice au beneficiat de subvenții ilegale, vom impune remedii", a spus Vestager.

Potrivit Comisiei, în mod normal automobilele electrice chineze sunt cu aproximativ 20% mai ieftine decât modelele produse în UE. Investigația ar putea conduce la impunerea de tarife punitive.

Săptămâna trecută, constructorii germani de automobile au spus că se opun unor posibile tarife punitive europene asupra importurilor de automobile electrice din China. Asociația Constructorilor Germani de Automobile (VDA) a făcut un apel către ambele părți să dea dovadă de disponibilitate și să se angajeze în dialog pentru a evita evoluțiile dăunătoare pentru sector.

"Măsurile anti-subvenții, precum tarife suplimentare, nu ar rezolva provocările pentru industria auto europeană și germană. Dimpotrivă, obiectivul taxelor compensatorii avute în vedere de Comisia Europeană ar putea avea rapid un impact negativ în eventualitatea unui conflict comercial", a declarat președintele VDA, Hildegard Müller pentru ediția de duminică a cotidianului german Die Welt.

Potrivit Center Automotive Research producătorii germani de automobile vând 30 până la 40% din producția lor pe piața chineză. În eventualitatea unor tarife punitive europene, acești producători ar fi prima țintă a măsurilor chineze de răspuns.

Un anunț preliminar din partea Comisiei este programat pentru data de 5 iunie, a adăugat publicația germană.

N. red.: Conținutul articolului este bazat pe știri ale agențiilor AFP, Agerpres, ANSA, DPA, EFE, și PAP, participante în proiectul enr. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
eoliene