Iranul își suspendă în mod oficial angajamentele cu privire la rezervele de uraniu slab îmbogățit și apă grea pe care și le-a asumat prin Acordul de la Viena

Iranul își suspendă în mod oficial angajamentele cu privire la rezervele de uraniu slab îmbogățit și apă grea pe care și le-a asumat prin Acordul de la Viena

Hassan Rohani

Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2019

Iranul și-a întrerupt în mod oficial anumite angajamente pe care și le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, a declarat miercuri un reprezentant al Organizației Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) pentru agenția iraniană de presă Isna, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Teheranul a anunțat săptămâna trecută cele cinci mari puteri semnatare ale acordului nuclear din iulie 2015 - China, Franța, Germania, Marea Britanie și Rusia - cu privire la această decizie, anunțată de către președintele Hassan Rohani la 8 mai, la exact un an de la retragerea din pact a Statelor Unite, care au reimpus sancțiuni Iranului, scrie News.ro.

Hassan Rohani le-a dat ultimatum celorlalte semnatare ale Planului comun de acțiune globală (JCPoA) să-și pună în aplicare - în 60 de zile - promisiunile de a apăra Teheranul de sancțiunile impuse de Washington.

ULTIMA ORĂ Surpriză de la Statistică. Creșterea economică a accelerat la 5% în trimestrul 1 din 2019, peste estimările analiștilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Surpriză de la Statistică. Creșterea economică a accelerat la 5% în trimestrul 1 din 2019, peste estimările analiștilor

În virtutea Acordului de la Viena, Teheranul este autorizat să depoziteze până la 300 de kilograme de uraniu slab îmbogățit și aproximativ 130 de tone de apă grea. Producția excedentară poate fi transferată în străinătate.

De-acum, Iranul nu își va mai stabili vreo limită în privința rezervelor uraniului slab îmbogățit și apei grele, a declarat oficialul citat de Isna.

Această hotărâre a Republicii islamice nu pare să încalce JCPoA pentru moment.

Însă Teheranul a avertizat că, în lipsa unor măsuri concrete după ultimatumul de 60 de zile, va începe să-și crească nivelul îmbogățirii uraniului - al cărui nivel maxim este în prezent de 3,67%, foarte departe de nivelul de 90% al uraniului îmbogățit de uz militar.

Uniunea Europeană (UE) și statele europene semnatare ale acordului au îndemnat teheranul să respecte deplin Acordul de la Viena și i-au respins ultimatumul.

Liderul suprem, ayatollahul iranian Ali Khamenei, a dat asigurări marți că Teheranul nu caută războiul cu Statele Unite, în pofida tensiunillor dintre cele două țări pe tema capacității nucleare a republicii islamice și programului balistic iranian.

Iranul nu va negocia cu Statele Unite un nou acord cu privire la programul nuclear iranian, a reiterat marți, în fața reprezentanților regimului, Khamenei.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
acordul de la viena